Maaikes Gouden en Supersimpele Tip om meer Non-Fictie te lezen (of: doe mij maar een boek onder de kerstboom)

Als je ook maar een beetje op mij lijkt, hou je van boeken.

Je houdt van boeken, ook van ernstige professionele boeken, omdat ze een fantastisch middel zijn om inspiratie op te doen en nieuwe ideeën of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, en dus om in je vak te groeien.

En als je nog meer op mij lijkt, haal je waarschijnlijk boeken in huis over een wijde variatie aan onderwerpen, zoals coaching, management, psychologie en persoonlijke groei. Of gezond eten, alcohol laten staan en mediteren. Je gelooft misschien zelfs dat je kan leren poetsen, naaien en tuinieren door er een boek over te lezen (guilty!).

Read More

Positief.

Stel je een wiskundige schaal voor, van -10 over 0 tot +10. Op die schaal zetten we menselijk functioneren uit, van 'psychisch lijden' helemaal links, over 'gewoon in orde' naar 'floreren'.

Dan bestudeert de klinische psychologie wat links ligt: dat wat moeilijk is, zoals depressie en angst, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving. Die wetenschap wil ontdekken (en heeft daar al hele grote stappen in gezet) hoe we mensen die psychisch lijden van bijvoorbeeld een -3 naar een 0 kunnen helpen, of naar een 5.

Positieve psychologie onderzoekt de rechtse kant van de schaal, alles boven de 0. Wij willen weten hoe we van een 5 een 8 kunnen maken. Of een 7,5 - ook goed.

Read More

Energie.

Er was en is een overdreven focus op problemen en op wat 'mis' is aan mensen - in de psychologie en de hulpverlening.

Er is een scheefgetrokken nadruk op het wegwerken van tekorten en het voldoen aan een externe norm (het competentiemanagement) in het onderwijs en op de werkvloer.

Hulpverleners, leidinggevenden, leerkrachten, opvoeders en andere mensenfluisteraars krijgen zelf (ook) last van die eenzijdige aandacht voor moeilijkheden. Dat maakt hen gevoelig voor demotivatie, burn-out en cynisme.

Read More

Bang.

Vandaag werd ik bang. Niet het ouderwetse bang als van spinnen, maar het nieuwe bang van grote sprongen nemen en mijn dromen handen en voeten geven. 


Maar gelukkig was er "Playing Big" van Tara Mohr:

"Nieuwsgierigheid is een wonderbaarlijk goed medicijn tegen angst. Zuivere nieuwsgierigheid en angst kunnen onmogelijk tegelijkertijd bestaan, we kunnen alleen in één van beide toestanden verkeren. En nieuwsgierigheid heeft een heel stel positieve bijwerkingen: ze geeft ons nieuwe energie en voegt een gevoel van verwondering en speelsheid toe." (Tara Mohr) 

Read More

Licht.

Start with why - dit is mijn "waarom":

Ik wil een alternatief bieden voor de focus op problemen. Ik wil bijdragen aan een nieuw antwoord op mensenvragen - een antwoord dat vertrekt vanuit kracht. Omdat ik geloof dat we daarmee veel verder komen dan vanuit tekort en zwakte.

Niet omdat wat lastig is, geen plaats moet krijgen. Wél omdat kijken naar wat (ook altijd een beetje) goed gaat - energie geeft, verbondenheid vergroot en motivatie versterkt.

Read More

Kraal.

Er zijn twee spelers in dit verhaal: een indiaan en een sterk wild paard. 

Andere krijgers probeerden vroeger het paard in te perken, maar het sprong telkens over de omheining en dan moesten ze het weer opjagen in de omliggende velden en bossen. Ze hebben het opgegeven. 

Nu is onze indiaan aan de beurt. Elke ochtend voedt hij het paard in de stal, en opent dan de staldeur zodat het mooie dier vrij kan ronddraven. En elke avond komen zijn vrienden lachend langs:

Read More

Helemaal.

Aandacht voor het hier en nu en niet-oordelende acceptatie van ervaringen - dat zijn de twee voornaamste ingrediënten van mindfulness: één van de meest onderzochte en krachtige praktijken om dagelijks meer geluk en tevredenheid te ervaren.

Wil je een beter leven? Leer dan met aandacht in je huidige leven zijn (zelfs als dat betekent dat je dagelijkse wandelroute door een vrij lelijke buitenwijk loopt 🙃).

Read More

#vanlife

Als je beslist om je leven een 'upgrade' te geven, omring jezelf dan zoveel mogelijk met de nieuwe omgeving die je voor jezelf wil creëren. Dat haalt je niet alleen uit je oude manieren van denken, geloven en zijn, maar het geeft die nieuwe omgeving ook de kans om effect op jou te hebben en om je nieuwe normaal te worden in plaats van 'Serieus! Ik?' (Jen Shapiro) 

Read More