Een doel nastreven is opdagen voor jezelf (of: waarom het af en toe zinvol is vertaler-tolk te spelen)

Het gaat niet om wat je bereikt, het gaat om wie je wordt onderweg naar je doel. (Brooke Castillo)

Doelen nastreven maakt onze obstakels zichtbaar, brengt onze belemmerende overtuigingen aan de oppervlakte en legt onze emotionele patronen bloot.

En dat, menskes, is waarom een doel kiezen en daarvoor gaan zo effectief is: je wordt er niet groter, gelukkiger of sterker van,

maar je ruimt de obstakels op die jou nu verhinderen om te zien hoe groot, gelukkig en sterk je bént.

Read More

Maaikes Gouden en Supersimpele Tip om meer Non-Fictie te lezen (of: doe mij maar een boek onder de kerstboom)

Als je ook maar een beetje op mij lijkt, hou je van boeken.

Je houdt van boeken, ook van ernstige professionele boeken, omdat ze een fantastisch middel zijn om inspiratie op te doen en nieuwe ideeën of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, en dus om in je vak te groeien.

En als je nog meer op mij lijkt, haal je waarschijnlijk boeken in huis over een wijde variatie aan onderwerpen, zoals coaching, management, psychologie en persoonlijke groei. Of gezond eten, alcohol laten staan en mediteren. Je gelooft misschien zelfs dat je kan leren poetsen, naaien en tuinieren door er een boek over te lezen (guilty!).

Read More

Positief.

Stel je een wiskundige schaal voor, van -10 over 0 tot +10. Op die schaal zetten we menselijk functioneren uit, van 'psychisch lijden' helemaal links, over 'gewoon in orde' naar 'floreren'.

Dan bestudeert de klinische psychologie wat links ligt: dat wat moeilijk is, zoals depressie en angst, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving. Die wetenschap wil ontdekken (en heeft daar al hele grote stappen in gezet) hoe we mensen die psychisch lijden van bijvoorbeeld een -3 naar een 0 kunnen helpen, of naar een 5.

Positieve psychologie onderzoekt de rechtse kant van de schaal, alles boven de 0. Wij willen weten hoe we van een 5 een 8 kunnen maken. Of een 7,5 - ook goed.

Read More

Energie.

Er was en is een overdreven focus op problemen en op wat 'mis' is aan mensen - in de psychologie en de hulpverlening.

Er is een scheefgetrokken nadruk op het wegwerken van tekorten en het voldoen aan een externe norm (het competentiemanagement) in het onderwijs en op de werkvloer.

Hulpverleners, leidinggevenden, leerkrachten, opvoeders en andere mensenfluisteraars krijgen zelf (ook) last van die eenzijdige aandacht voor moeilijkheden. Dat maakt hen gevoelig voor demotivatie, burn-out en cynisme.

Read More

Bang.

Vandaag werd ik bang. Niet het ouderwetse bang als van spinnen, maar het nieuwe bang van grote sprongen nemen en mijn dromen handen en voeten geven. 


Maar gelukkig was er "Playing Big" van Tara Mohr:

"Nieuwsgierigheid is een wonderbaarlijk goed medicijn tegen angst. Zuivere nieuwsgierigheid en angst kunnen onmogelijk tegelijkertijd bestaan, we kunnen alleen in één van beide toestanden verkeren. En nieuwsgierigheid heeft een heel stel positieve bijwerkingen: ze geeft ons nieuwe energie en voegt een gevoel van verwondering en speelsheid toe." (Tara Mohr) 

Read More