Altijd al.

 
altijd al.png
 

Wist je dat mensen die optimistisch en hoopvol kijken naar de toekomst, en meer specifiek naar hun 'oude dag', ook werkelijk meer tevredenheid, een betere gezondheid en meer levensvervulling rapporteren als ze ouder zijn?

Misschien ligt dat aan het feit dat ze beter voor zichzelf zorgen, omdat preventieve acties zoals bewegen, gezond eten, tijdig (medische) hulp zoeken en voldoende slapen de moeite waard zijn, met het oog op de mooie toekomst die voor hen ligt?

Of aan het feit dat ze bewuster kiezen voor wat betekenisvol is in hun leven, omdat hoop hen helpt dromen?

Wie positief verouderd, blijkt zowel in staat zich aan te passen aan veranderingen en verliezen, als in staat om overal ook de winst van te zien. Een overdreven nadruk op alle negatieve aspecten van ouder worden zorgt ervoor dat we het potentieel van die middelste of laatste levensfase over het hoofd zien. 

Ik ben nochtans duizend keer liever veertiger dan twintiger: het leven is er alleen maar guller, boeiender en mooier op geworden met de jaren. En ik mag nog een jaar of vijftig rondlopen op deze bol, dus ik ben helemaal vóór een positieve kijk op ouder worden. Doe mij maar nog heel veel jaren tevreden en betekenisvol leven.