Coach jezelf (deel 1)

Oké, laat ons even afspreken dat we het eens zijn over deze stelling:

Onze gedachten creëren onze realiteit.

Gewoon even meegaan in mijn redenering, just for the fun of it. Wat we denken veroorzaakt de werkelijkheid die we ervaren, niet door een geheimzinnig onzichtbaar proces, wel door deze opeenvolging van gebeurtenissen:

gedachten ⇒ gevoelens ⇒ acties ⇒ resultaten

Onze gedachten zetten emoties in gang, die ons er toe aanzetten om voor een bepaald gedrag te kiezen. Dat gedrag bepaalt dan de werkelijkheid die we ervaren.

Bijvoorbeeld. Ik denk dat ik een hele drukke dag voor de boeg heb, en dat ik niet alles gedaan zal krijgen wat moet gebeuren. Ik ervaar stress door die gedachte, en onrust. Wat doe ik? Je zou denken dat ik daardoor onmiddellijk keihard begin te werken. Maar meestal doe ik het tegendeel (en ik weet dat ik hier niet alleen in ben, geef het maar toe). Teveel stress zorgt er vaak voor dat ik juist niet aan mijn opdrachten begin. Ik ga uitstellen, prutsen, surfen,... En die uitstel-activiteiten verhogen de druk, de stress, de taaklast. Zo creëer ik inderdaad de realiteit zoals mijn gedachte: ik krijg niet alles gedaan dat ik wil gedaan hebben.

Nog zo één? Gedachte: ik ben niet zo goed in eerste contacten met onbekenden. Gevoel: onzekerheid, spanning, minderwaardigheid misschien. Actie? Door mijn spanning kom ik moeilijker uit mijn woorden, door mijn onzekerheid houd ik mij op de achtergrond, door mijn angst om minder goed uit de verf te komen durf ik mij niet kwetsbaar op te stellen. Gevolg (oftewel de door mijn gedachte gecreërde realiteit): ik ben haperend in het eerste contact, mensen hebben inderdaad het gevoel dat ik niet vlot ben in een nieuwe ontmoeting. En ik krijg de bevestiging van wat ik al dacht: ik ben er niet goed in.

Oké, tot zover zijn we akkoord, akkoord? En, bij de weg: negatief denken betekent niet dat er iets mis is met ons, of dat we iets mis doen. Het is letterlijk deel van hoe het is om mens te zijn.

Maar wat dan als we dat patroon een duw willen geven? Hoe coach je jezelf in een andere richting?

Niet door een gedachte te proberen denken die je eigenlijk niet voelt. Volgens mij. Doen alsof je je goed voelt, is niet hetzelfde als je goed voelen. Nog een keer? Doen alsof je je goed voelt is niet hetzelfde als je goed voelen. Integendeel misschien, we hebben automatisch de neiging om ongewenste gedachten te willen verwijderen, negeren of vermijden. Maar dat helpt niet. Wat we weg willen duwen komt des te harder terug.

Dus? We moeten een manier vinden om onze niet-helpende gedachten onder ogen te zien. Als we onze negatieve gedachten kunnen zien, en de emotie die erbij hoort durven voelen, kunnen we ze loslaten of in handen nemen of veranderen. Als je je anders wil voelen, moet je naar je gedachten kijken. En dat is niet wat ik vanzelf doe, ik ben geneigd om buiten te zoeken naar manieren om vervelende gevoelens te veranderen. Als ik slanker ben zal ik tevreden zijn. Als ik meer vrije tijd heb zal ik mij rustiger voelen. Mocht ik niet zo'n moeilijke (schrap wat niet past) baas/collega/vriendin/partner/zoon hebben, ik zou gelukkig zijn. Niet dus. Je gevoelens veranderen kan je niet buitenom, het moet binnendoor.

Maar hoe dan? Brooke Castillo vat het mooi samen in haar Self-Coaching 101 - Doe Het Zelfcoachen in vijf stappen:

  1. Zet je gedachten op papier. Download ze als het ware uit je brein. Maak plaats.
  2. Kijk ernaar zonder oordeel. Geen schaamte, geen schuld.*
  3. Kies één van de opgeschreven gedachten uit: gelijk dewelke. Niet de belangrijkste, niet de ergste, kiezen is niet nodig. Kijk nog eens naar deze ene gedachte: dit is maar een gedachte. Een zin in je hoofd. Het is geen feit, het is een opinie.
  4. Stel jezelf de vraag: "Hoe voel ik mij als ik deze gedachte denk?"
  5. Tot welke actie leidt dit gevoel bij jou? Bewijst het resultaat daarvan je oorspronkelijke gedachte?

Je bewust worden van wat zich in je geest afspeelt, en van het effect daarvan, is genoeg. Dan maak je weer ruimte voor je intuïtie, voor je eigen weten, dan kan je je eigen wijsheid weer bereiken. Je brein heeft gigantisch veel invloed op je leven, en als je kan zien wat er in zit geeft jou dat de kracht je eigen realiteit te creëren. Als je geest gevuld is met negativiteit, of met gedachten en overtuigingen die je niet dienen, dan hindert je dat om je eigen (andere) stem te horen.

De volgende stap, en ook volgende blog hier: hoe sleutelen we dan aan die keten? Hoe kunnen we kiezen voor andere gedachten, gevoelens en gedrag?

 

*Misschien kan je dit de eerste keren beter niet alleen doen - afdalen in de donkere krochten van je negatieve gedachten is soms veiliger met een coach als gids. Ik spreek mijzelf tegen. En ik spreek uit ervaring.