De voordelen van gescheiden ouders

Tijd om een andere klok te luiden. Genoeg studies en publicaties gelezen waarin de negatieve gevolgen van echtscheiding voor kinderen worden beschreven. Waarschijnlijk kloppen ze allemaal. Maar als dat allemaal waar is, en scheiding niet goed is, maar als we toch gescheiden zijn want ons huwelijk was niet goed... wat zijn dan de positieve gevolgen van het hebben van gescheiden ouders?

Mijn ouders zijn gescheiden. En beide hertrouwd. Elk met een partner die gescheiden is, met kinderen uit een vroegere relatie. Van die kinderen zijn ook mijn stiefbroer en stiefzus ondertussen gescheiden. Ik ben zelf gescheiden. En hertrouwd, met een gescheiden man met twee kinderen uit zijn eerder huwelijk. Ervaringsdeskundig genoeg dus.

De voordelen?

  • Een caleidoscopische rijkdom aan relaties. U moet eens langskomen op een lentefeest hier bij ons, begin juni hebben we er weer één. Een tuin vol pratende, feestende, lachende familieleden - met of zonder bloedverwantschap. Mijn kinderen hebben een speelse creatieve stiefgrootmoeder die origami vouwt als geen ander en reuze-zeepbellen kan blazen. Een betrokken stiefgrootvader die de jongens meeneemt naar belangrijke voetbalmatchen in de grote stadia, en mijn dochters schoolopdracht lay-out. Stiefnonkels die kunnen vuurspuwen, eenwieleren, op muren klimmen als spiderman en ballonhondjes plooien. Stiefneven om mee te stoeien, een stiefnicht om mee te kletsen. Twee stiefbroers die motoren repareren, vuurschalen lassen en draaibare barbecues construeren. Een stiefoma die liefdevol voor de hond zorgt als wij op reis gaan.

En dan heb ik het nog niet eens over hun 'echte' familie gehad.

  • Gelukkig zijn wij in onze familie niet alleen gespecialiseerd in scheiden en hertrouwen, maar ook in de relatie goed houden na de scheiding. Mijn kinderen zien dagelijks hoe vriendschap kan blijven, ook na een gebroken relatie. Ze leren van dichtbij hoe belangrijk het is om compromissen te sluiten, te onderhandelen en elkaar te blijven waarderen.
  • Twee gelukkige ouders, al zijn ze dan niet gelukkig samen. Scheiding als geschenk voor de kinderen - een raar concept, maar in ons geval de nagel op de kop. We hebben de kinderen twee gelukkige, evenwichtige en vrolijke ouders gegeven. In plaats van een ruziënd en gespannen ouderpaar. Gelukkige ouders zorgen voor gelukkige kinderen. Gelukkige mensen creëren gelukkige omgevingen. Ja, het kost tijd om weer in evenwicht te komen na de scheiding, om weer geluk te 'maken'. Maar de meeste mensen slagen er in, zeggen alweer die studies.
  • Een positieve liefdevolle relatie tussen een man en een vrouw, waar jij bij mag opgroeien. Twee huizen, maar twee huizen met daarin twee koppels die elkaar graag zien en elkaar waarderen. Dat was wat ik wilde: een relatie laten zien die speels en warm is. Omdat ik denk dat opgroeien in een vrolijke en liefdevolle omgeving van belang is. Daarom is een goede scheiding beter dan een slecht huwelijk.
  • Je groeit op met verschillende stijlen - en ondervindt dat ze allebei goed zijn. Ja, bij je vader mag je pizza eten in de zetel voor tv. En je moeder laat je voetballen in de modder en rondfietsen in het dorp. Verschillende regels, verschillende visies, en toch word je op beide plekken even goed opgevoed.
  • Je leert je thuis voelen, waar je ook bent. Ikzelf, en mijn kinderen weten uit ervaring dat ergens 'thuis horen' vanbinnen zit. Dat je 'thuis' kan meenemen. Het wonen in twee huizen is zeker niet alleen maar fijn, maar het geeft je wel de kans te voelen dat thuis een gevoel is en niet gebonden is aan een plek. Het heeft immers meer met vertrouwdheid te maken, met je vrijheid en je verbondenheid. Als de scheiding goed is woon je trouwens in twee huizen waarin jij gewoon kind mag zijn, zorgeloos. Dat is stukken beter dan één huis met ouders die stille verwijten koesteren, elkaar aanvallen of voor voortdurende spanning zorgen.
  • Ouders vinden vaak hun eigen, unieke ouderschapsstijl na de scheiding. Je mag meer alleen vormgeven, beslissen en plannen: en wordt zo een andere ouder dan voordien. Ik werd er meer mijzelf van, ik geef meer mijn eigen komische draai aan het opvoeden. Het gaat mij bovendien beter af, zo deeltijds alleen: enerzijds heb ik tijd en ruimte voor mijzelf - waardoor ik met meer aandacht en energie aanwezig ben als de kinderen bij mij zijn. Anderzijds draag ik hen in 'onze' week grotendeels alleen, en dat is voor mij makkelijker dan het verdelen of delegeren van vroeger. Ik lees voor, ik help bij het huiswerk, ik haal ze af. Zonder overleg of uitgebreide planning - simpel en duidelijk.
  • De laatste voordelen zijn bekend: kinderen van gescheiden ouders krijgen meer en mogen meer. Ze hebben alles dubbel: twee fietsen, twee kamers, twee computers. Dubbel zoveel kleren, speelgoed en boeken. Op verjaardagen en feesten krijgen ze twee keer zoveel cadeaus, hell: ze hebben zelfs twee keer zoveel feestjes. Ze doen twee keer zo vaak leuke uitstappen en krijgen misschien ook dubbel zoveel exclusieve aandacht (van die ouder die wat in te halen heeft, natuurlijk :))