Deur.

 
deur.png
 

Soms gaat iets ontzettend mis.

Krijg je slecht nieuws.

Valt het leven erg tegen.

Maar vaak, als je er achteraf op terugkijkt, bracht zo'n situatie of zo'n periode ook veel goeds. Nieuwe mogelijkheden. Een krachtiger relatie met anderen of met jezelf. Een gevoel van betekenis. Een nieuwe richting.

Als je bewuster wil kijken naar de voordelen die verschijnen in of na een nadelige ervaring, kan dat met deze oefening:

1. Denk aan een tijd in je leven waarin iemand je afwees, of je iets belangrijks miste, of een groot plan mislukte. Dit zijn momenten waarop een deur voor je sloot.

2. Denk nu aan wat achteraf gebeurde, welke deuren gingen open? Wat zou nooit gebeurd zijn als de eerste deur open was gebleven?

3. Schrijf deze ervaringen op (kies er zoveel als je wil), in deze structuur: "De deur die voor mij sloot was .... De deur die daardoor voor mij opende was ..."

4. Denk na over de volgende vragen:
Wat heeft ertoe geleid dat die eerste deur sloot? Wat was het effect van de deur die voor je sloot? Duurden die effecten lang? Bracht die ervaring jou ook iets positiefs? Welke sterktes of talenten heb je toen ingezet?
Wat heeft jou geholpen om de nieuwe deur te openen? Hoe lang duurde het eer je je realiseerde dat de nieuwe deur open was? Was het makkelijk of moeilijk voor jou om te zien dat die deur open stond? Wat heeft je gehinderd om dat te zien? Wat kan je de volgende keer doen om sneller te zien dat een nieuwe deur opent?
Wat betekent een gesloten deur nu voor jou? Wat heb je geleerd van die deur die sloot? Zie je ruimte voor groei in dit soort ervaringen? Is er ergens een gesloten deur waarvan je nog steeds verlangt dat ze open zou zijn?

Meer lezen? Ook dit soort oefeningen en inzichten in je inbox ontvangen? 

Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief: 
http://ow.ly/X7jc50jABNK