Do the thing.

 
Kopie van Ontwerp zonder titel (19).png
 

Niemand verwacht dat hij door een week lang gezond te eten, voorgoed op gewicht zal blijven.

En niemand verwacht dat slechts enkele maanden actief sporten, genoeg is om de rest van je leven fit te blijven.

Bovendien weet iedereen dat het slechts weinigen gegeven is om vanzelf gezond te blijven, zonder bewust gezonde keuzes te moeten maken.

Toch verwacht iedereen dat alles wel op het vlak van mentale gezondheid.

De meeste mensen gaan ervan uit dat je geestelijk welbevinden een gegeven feit is, iets waar je niets voor hoeft te doen. En als dat wel nodig is, bijvoorbeeld omdat je 'een probleem' hebt, dan wordt vaak gedacht dat een eenmalige reeks van enkele sessies genoeg moet zijn. Of dat een weekje op herbronning voldoende is.

Maar als je op die manier kijkt naar je psychisch welbevinden is dat om verschillende redenen zonde: ten eerste zal het je niet aanzetten om blijvend werk te maken van bijvoorbeeld je levenstevredenheid of je mentale stabiliteit. Ten tweede zorgt het voor een gevoel van teleurstelling als je bij jezelf dezelfde patronen of moeilijkheden opnieuw opmerkt.

“Hier zou ik allang overheen moeten zijn,” denk je dan, of “dit zou ik al verwerkt/geleerd/beheerst moeten hebben”.

Of erger nog: het zou kunnen dat je door niet actief aan je eigen psychisch welbevinden te werken, de verantwoordelijkheid daarvoor helemaal bij je omgeving en je omstandigheden legt. Je kan immers niet gelukkig zijn met zo'n moeilijke partner. Of betekenis vinden in die stomme organisatie. En hoe kan je een gevoel van rust ervaren als je to-do lijst niet afgewerkt is, of een gevoel van vervulling zonder je doelen te bereiken? 

Ik geloof dat je belangrijkste werk binnen-werk is. En dat het nooit af is.

Het is je voornaamste taak als mens, en zeker als mensenfluisteraar, om blijvend werk te maken van zowel preventieve acties die je welbevinden en emotionele stabiliteit verhogen - als van wat nodig is om te helen en te groeien.

Voor jezelf. Maar ook voor de wereld.

Want ontevreden mensen maken anderen niet blij, en helpen de wereld niet. Ongelukkige mensen neigen juist naar meer egocentrisme.

De wereld verbeteren en verschil maken gaat niet over opoffering of zelfkwelling. Wel over goed voor jezelf zorgen zodat je die dingen kan doen waar jij energie van krijgt en blij van wordt - zodat jij wat te bieden hebt - en dan dus voor anderen een positief verschil kan maken.

Jezelf helpen en anderen helpen, is als de twee vleugels van een vogel. (Won Hyo)

Zelf doe ik elke dag drie activiteiten die mijn welbevinden verhogen en die zorgen voor emotionele stabiliteit: ik mediteer een tiental minuten, ik maak een wandeling en ik schrijf ochtendpagina's.

Dat klinkt randomn, maar het blijken dezelfde dingen te zijn die in talloze onderzoeken en interviews met ‘tevreden mensen’ opduiken:

mediteren

schrijven (in een dagboek)

bewegen

genoeg slapen

Met deze vier krachtige, simpele en gratis acties draag je zorg voor je geestelijk welzijn. Bovendien versterken ze je psychologisch kapitaal: je veerkracht, je optimisme, je vertrouwen en hoop worden groter.

Het zou zelfs kunnen dat je gewoontes ervoor zorgen dat je minder vaak problemen ervaart. Maar anderzijds is het leven ook gewoon het leven, dus zelfs met volgehouden routines kan je in zwaar weer terechtkomen. En door je volgehouden psychisch binnen-werk heb je dan meer om op terug te vallen, in die lastige periodes.

Ik zei het al eerder, en ik zeg het opnieuw: wil je duurzaam contenter zijn, je vervuld voelen, emotioneel veerkrachtiger worden? Wil je een betere coach, begeleider of leidinggevende zijn?

Begin vanbinnen.