Een doel nastreven is opdagen voor jezelf (of: waarom het af en toe zinvol is vertaler-tolk te spelen)

 
Ontwerp zonder titel (8).png
 

Het gaat niet om wat je bereikt, het gaat om wie je wordt onderweg naar je doel. (Brooke Castillo)

Doelen nastreven maakt onze obstakels zichtbaar, brengt onze belemmerende overtuigingen aan de oppervlakte en legt onze emotionele patronen bloot.

En dat, menskes, is waarom een doel kiezen en daarvoor gaan zo effectief is: je wordt er niet groter, gelukkiger of sterker van,

je ruimt de obstakels op die jou nu verhinderen om te zien hoe groot, gelukkig en sterk je bént.

Je brein is als een hond: als hij zich verveelt gaat ie op zoek naar een bot om op te kluiven. Onze hersenen willen vooral bezig blijven, en als wij ze geen structuur of invulling bieden, gaan ze op zoek naar wat bekende aloude gedachten om lekker op te knagen. Pieker-gedachten bijvoorbeeld, of wat lekker catastrofaal denken, of wat smeuïge donkere gedachten uit het verleden.

Onze gedachten veroorzaken onze gevoelens, die beïnvloeden onze acties en dat leidt tot de resultaten die we in ons leven kunnen zien. Grip krijgen en controle nemen over je gedachten is dus nodig om andere dingen te voelen, andere dingen te doen en daardoor andere ervaringen te hebben. Een doel geeft je brein richting en een bewuste focus.

Je zal altijd je eigen resultaten creëren, gewild of ongewild, en doelen zijn een manier om zelf te beslissen wat die resultaten zullen zijn- in plaats van je brein met zijn automatische gedachtepatronen te laten beslissen waar je heen gaat, zonder bewuste inmenging van jouw kant.

Het is niet mijn gewoonte om hier schermen te vullen met de vertaling van andermans inhoud. Maar vandaag heb ik een klompje goud ontdekt, of herontdekt tenminste. En dat vraagt om een brede verspreiding in ons taalgebied. Dus, toch, voor deze ene keer: dit is het proces dat lifecoach Brooke Castillo gebruikt om cliënten en zichzelf te helpen om hun doelen te kiezen én er dichterbij te komen. Gekruid door voorbeelden van Maaike.

Doelen zetten volgens Brooke Castillo en haar magnifiek inspirerende podcast “The Life coach School”:

 1. Willen vanuit overvloed:

  Durf jij te dromen? Laat je jezelf toe om iets te willen? Denk jij na over je best mogelijke toekomst?

  Als we enkel willen wat we nog niet hebben, als we enkel verlangen vanuit tekort en schaarste, durven we vaak niet wild te dromen. Want een droom is confronterend: het doet pijn om te zien wat je zou willen, en om te voelen hoe ver dat misschien van de werkelijkheid van vandaag af staat. Dromen doet zeer en herinnert ons aan wat we niet hebben.

  Daarom is het belangrijk om te willen vanuit overvloed, vanuit vreugde.

  Maak een lijst van 25 dingen die je zou willen. Zet eerst iets op je lijst dat je écht erg graag wil én dat je nu al hebt. Bijvoorbeeld: ik wil echt heel graag gelukkig getrouwd zijn. En dat ben ik!

  Wissel dat af met iets dat je echt heel graag zou willen maar nog niet hebt. Ik wil bijvoorbeeld graag maandelijks een weekend wandelen. Dat zou zo cool zijn!

  Daaronder schrijf je opnieuw iets dat je echt heel graag wil en nu al hebt. Bijvoorbeeld: ik wil drie leuke kinderen die floreren. Check: dat heb ik!

  Zo ga je verder, 25 dingen lang, om en om.

  Willen wat je al hebt is een belangrijke oefening: het maakt je dankbaar en sterk. En je luist je brein er in: je voelt overvloed in plaats van schaarste.

 2. Word echt super-specifiek over je doelen

  Schrijf de doelen op je lijst die je de komende tijd wil vastpakken, in de eerste persoon en in de tegenwoordige tijd. Beschrijf ze in zoveel mogelijk detail: het tijdsperspectief, de hoeveelheden, de duur,… Hoe meer detail hoe beter. Wat er nog niet op je blad mag is het hoe. Die hoef je nu nog niet te kennen, je hoeft nog niet te weten hoe je dit doel zal bereiken.

  Laat jezelf toe om te stretchen: denk groter dan je eigenlijk kan geloven.

  En heel belangrijk: schrijf het echt op! Als je doelen uit je brein op papier staan, worden ze echter. Haal ze uit je verbeelding, zet ze zwart op wit. Lees ze elke dag.

 3. Pas op: nu komen de angst, de twijfel, het ongeloof en de schaamte op.

  Dat betekent niet dat er iets mis is gegaan, dat betekent juist dat je jezelf in je doelen echt stretcht. Prima dus, die emoties horen bij het proces, je hoeft niets te veranderen.

  Meer nog: misschien zijn die gevoelens en het feit dat jij er mee aan de slag kan juist het belangrijkste deel van dit proces.

  Je brein wil de status quo bewaren, en protesteert daarom met oude gedachten en de daarbij horende gevoelens. De nieuwe gedachtepaadjes die nodig zijn voor je doel kan je nu nog niet denken, dus de oude gaan oplichten.

  Doe daarom een gedachten-download: schrijf alle gedachten die bij je gevoelens van angst, ongeloof, schaamte en twijfel horen, op. Allemaal. Haal ze uit je hoofd, zodat je kan zien dat het maar gedachten zijn. Het zijn maar zinnen. Je hoeft ze niet te geloven en ze bepalen je toekomst niet.

  Let op: soms lijken je negatieve gedachten ongevaarlijk. Je denkt misschien “Ik weet het niet”, of “Ik weet niet of ik dit wel wil” of “Ik twijfel nog” of “Misschien is dit niet het juiste doel” of “Misschien moet ik nog even wachten”. Die gedachten lijken niet alarmerend, maar helaas is de gedachte “ik weet het niet” één van de grootste dromen-saboteurs van allemaal.

  Weet dat die gedachten zullen komen, dat ze er bij horen, en zet ze allemaal op papier. Je hoeft niets aan je doel te veranderen.

 4. Ga naar de plaats waar je doel al bereikt is

  Stel je een toekomstig moment voor, waarin je doel bereikt is. Je bent die persoon, je deed dat ding, je kreeg dat resultaat. Het is gelukt.

  Kijk met deze wetenschap, met de blik die je hebt op deze toekomstige plek, naar de gedachten van daarnet en beantwoord ze één voor één. De gedachte “dat zal ik nooit volhouden, zoveel geduld heb ik niet” wordt dan misschien door jouw toekomstige geslaagde zelf beantwoord met “stap voor stap, dat kan je, en het zal voelen als spelen”. Ontmoet je gedachten vanuit die toekomstige kennis en beantwoord ze.

 5. Schrijf een actieplan

  Ook dat plan schrijf je vanuit je kennis van die toekomst, waarin je doel bereikt is. Hoe pakt iemand die een succesvolle coachpraktijk heeft, de start van zoiets aan? Werk van achter naar voor: begin met het einde. Schrijf over de cliënten die langskomen, over de doorverwijzingen die je krijgt, over de locatie waar je werkt, en werk zo terug naar vandaag.

  Neem de plaats in van je toekomstige zelf en vertel jouw ik van vandaag hoe je het doel kan bereiken. Je zal schrikken van de hoeveelheid wijsheid die je in je hebt - echt, probeer het!

  Misschien zijn er dingen die je letterlijk niet weet, waar je de mechanismen niet van kent. Hoe je een website moet bouwen bijvoorbeeld, of welke kanalen er zijn om een lezing te promoten. Schrijf dan op hoe je die kennis zal vergaren, hoe je dat zal uitzoeken. Alles is uitzoekbaar.

  Maak je actieplan daarna klein en behapbaar: per jaar, per maand, per week.

 6. Kies een doe-doel

  Als je dit echt wil bereiken, als je je doel echt ernstig neemt, ben je dan bereid om de komende tijd massaal veel gedrag te stellen dat je dichterbij brengt?

  Want de kans dat je slaagt is veel groter als je genoeg dingen doet die bij je doel horen.

  Drie jaar geleden was het mijn doel om gezond te eten en slank te blijven, zonder wilskracht. Ik wilde food freedom: vanzelf op gewicht blijven, moeiteloos gezond eten én genieten van lekkere hapjes (ook na acht uur, in de zetel bij mijn boek). En sinds enkele maanden lukt dat. Moeiteloos, vanzelf en zonder wilskracht: ik durfde toen bijna niet geloven dat het bestond.

  Maar ik was bereid om er aandacht, tijd en acties in te stoppen. Ik probeerde vijf verschillende methodes om af te vallen, ik liet mij achtereenvolgens door vier verschillende professionals met verschillende visies begeleiden, ik deed vijf keer een Whole 30 en ik las al wat los en vast zat. Het kostte geld, tijd en energie. Maar de kans om mijn resultaat te bereiken werd groter met elke nieuwe poging, met elk nieuw eetpatroon en met elk nieuw inzicht dat ik leerde.

  Ben je bereid om een jaar lang zoveel mogelijk beroepen uit te proberen om te ontdekken wat je wil worden? Ben je bereid om het ene lief na het andere te verslijten om de partner van je dromen te vinden? Ben je bereid om dagenlang te zoeken naar dat ene perfecte vintage meubelstuk?

  Kies een doe-doel: welke actie ga jij herhalen tot je bent waar je wil zijn?

 7. Het gaat niet om wat je bereikt, het gaat om de positieve bijwerkingen onderweg naar je doel.

  Je wordt een andere versie van jezelf door écht voor een doel te gaan. Je hebt ervaringen, ontmoetingen en leerkansen die je anders nooit zou hebben. Je groeit, je leert jezelf beter kennen en je wordt sterker in het aanpakken van je obstakels.

  Als ik niet wilde schrijven, was dit blog er nooit geweest, en wat begon als een bijwerking onderweg naar mijn schrijverschap is vandaag mijn favoriete hobby.

  Die positieve bijwerkingen kan je vooraf niet zien. Je begint gewoon te werken aan je doel.

Ik denk dat de dingen die je wil, altijd helemaal kloppen. Jouw droom is de GPS-route die je leidt naar het leven dat voor jou is weggelegd - voor jouw beste zelf. (Brooke Castillo)