Energie.

 
energie.png
 

Wist je dat een burn-out vaak niet ontstaat door een te groot appèl op je zwakke punten, maar vooral doordat je teveel met je competenties werkt? 

Competenties zijn die vaardigheden die we wel bezitten, en waar we misschien zelfs heel goed in zijn - maar die ons geen energie geven. Die ons misschien zelfs vooral energie kosten. 
Bij mij is dat bijvoorbeeld geduldig zijn. En strategisch denken - of vergaderen en in grote groep samenwerken. Ik kan het wel. Soms ben ik er zelfs vrij goed in. Maar ik loop er helemaal op leeg.

Nee, doe dan maar talent. Want je talenten, dat zijn die dingen waar je energie van KRIJGT. Je talent inzetten gaat moeiteloos, het laadt je op - en je zou het ook doen als je er niet voor werd betaald. Schrijven bijvoorbeeld, in mijn geval. Helder dingen uitleggen. De positieve kant zien. 

Misschien is dat waarom weinig mensen het aandurven om van hun talent hun werk maken: het kost zo weinig moeite en brengt je zoveel, dat je amper kan geloven dat je er geld mee kan verdienen.