Gastblog: wat als de inspiratie op is?

Vandaag is mijn vijver leeg, maar mijn maatje Angelique -van Het boek van Angelique- weet daar wat op: 

En, hoe gaat het met schrijven?

Mijn schrijfjuf vraagt het me aan het begin van onze maandelijkse bijeenkomst. ‘Heel goed!’, roep ik. Ik heb echter geen woord aan mijn boek geschreven deze periode. In plaats daarvan heb ik mijn forellenvijver aangevuld.

Je forellenvijver? Wat heeft dat in hemelsnaam met schrijven te maken? Het begrip forellenvijver komt uit het boek ‘The Artist’s Way‘ van schrijfster Julia Cameron. Daarin zegt ze dat je creativiteit, je ideeën en je speelsheid uit de forellenvijver van je onbewuste komen. Als je daar heel veel in hengelt, zonder hem bij te vullen, vis je ‘m leeg. En dat is dus niet goed.

Been there, done that. Als ik urenlang vruchteloos achter m’n laptop zit, volledig de weg kwijt ben in mijn verhaal en alleen nog clichés kan bedenken, dan weet ik: typisch gevalletje lege vijver.

Hoe vul je je forellenvijver dan aan?

De creatieveling in jou is een spelend kind. Ga dingen doen die je als kind graag deed. Ga dansen, flierefluiten, op avontuur. Ga eropuit om schatten te vinden in kleine winkeltjes en knutselzaken. Lees een kinderboek, verdwaal in een vreemde stad, ga wandelen in een versgemaaid grasveld. Ga iets doen waar je innerlijke kind van gaat huppelen!

Wat heb jij dan gedaan deze maand, Angelique?

Wel beste lezer, ik heb:

  • ‘Koning van Katoren’ en ‘Ronja de Roversdochter’ gelezen
  • het magische Harry Potter museum in Londen bezocht
  • naar schatten gesnuffeld op een rommelmarkt
  • een logeerpartijtje gedaan bij schrijfsoulmate Maaike
  • kleurige hippiekleren met bijpassende rinkelende armbanden gekocht.

Aan het eind van zo’n periode van bijvullen vliegen mijn vingers altijd weer over het toetsenbord. Als vanzelf. Want met een volle vijver is het goed schrijven!

afbeelding-e1434134591440.jpg

Angelique Besselaer

(Angelique schrijft een boek. Een voorleesboek voor kinderen en ouders, over het hoofd en het hart, gekleurde gedachten en zwarte gedachten, knotsgekke voertuigen en kinderen op zoek naar geluk. Het wordt prachtig, ik mocht al een deel lezen. Hier kan je haar volgen.)