Gevoel.

 
Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van We Bedtime (1).png
 

Hoe zou het zijn om los te komen van je doelen en plannen?

Hoe zou het zijn om niet langer na te denken over al wat je wil bereiken?

Wat als je in plaats daarvan elke dag zou kiezen hoe je je wil voelen?

Ik ken het antwoord: dat is heel effectief. En geruststellend.

Want achter wat je verlangt, zit een verlangd gevoel - en dat gevoel ervaren, is de kern van je droom. Of tenminste: als je het verlangde gevoel centraal zet, kan je veel meer wegen zien om dat gevoel te bereiken. Dan kan je veel breder kijken naar wat een vervulling van je verlangen zou zijn.

Want ik hoef niet op vakantie om mij 'nieuwsgierig' te voelen, of 'ontspannen'. En er zijn wel duizend manieren om je 'verbonden' of 'veilig' te voelen.

Als je in een begeleiding sneller bij het gevoel 'achter' het verlangen van de ander wil komen, is dit een fijne vraag:

Hoe zou dat waar je van droomt, er duizend jaar geleden hebben uitgezien?

Als je graag les zou geven, zie je jezelf in 1019 misschien verhalen vertellen op het dorpsplein. Of trek je rond met een theatergezelschap. Of zit je in je houthakkershut aan tafel om je kind te leren lezen.

Dat zijn drie heel verschillende achterliggende verlangens, die zich allemaal verschuilen in het hedendaagse 'ik wil lesgeven'. Als je die kern eruit haalt en in een gevoel vertaalt, kan je veel meer manieren bedenken om precies dát gevoel vaker te ervaren. Misschien wil jij je 'inspirerend' voelen, of 'speels', of 'omringd'.

Om die gevoelens te ervaren hoef je dus niet te wachten tot je een job in het onderwijs hebt, of een diploma. Je kan vandaag al kiezen voor activiteiten die jou dat gevoel geven. Zelf. Nu. Zonder geld, tijd of toestemming te hebben.

1000 jaar geleden zou dit advies pompwater geweest zijn 😁