Hell, yeah! (of waarom enthousiasme de enige weg is)

Vertrouw nooit iemand die nooit enthousiast is. Enthousiasme is wat leven geeft, wat ons onderscheidt van middelmatigheid. Uitbundigheid en enthousiasme zijn geen tekenen van naïviteit en onvolwassenheid. Ondertussen weet ik het zeker: uitbundige mensen veranderen de wereld. Hoed je voor slaperigheid, saaiheid en ernst. Kansen liggen waar ogen blinken en mensen te luid praten. Laat je niet overtuigen door een bespreking waarin alles koel en zakelijk verloopt. Werk samen met zij die overduidelijk ‘goesting’ hebben om er aan te beginnen.

Enthousiasme is een zegen, die je goed mag inbedden. In inzet en verantwoordelijkheid bijvoorbeeld, of in werklust en initiatief. Als een soort verliefdheid, die zorgt voor een grotere concentratie, meer inzet, meer plezier. Het is voor mij ook de graadmeter: begin nooit aan een project waar je lauw van wordt.

Roald Dahl zegt het zo schoon: “Ik begon mij te realiseren hoe belangrijk het was om enthousiast te zijn in je leven… als je in iets geïnteresseerd bent, gelijk wat het is, ga ervoor op volle kracht. Omarm het met beide armen, koester het, hou ervan en bovenal: wees erdoor gepassioneerd. Lauwwarm is niet goed. Heet is ook niet goed. Witheet en gepassioneerd is de enige manier om te zijn.”

Als ik last heb van luiheid toont dat meestal iets anders: dat dit werk niet is wat ik moet doen. Dat er iets is aan deze opdracht dat niet klopt. Als mijn gebrek aan dadendrang dus geen (vies woord) “procrastinatie” is maar instinct. De intuïtie dat het niet bij mij past, dat ik niet de beste persoon ben voor deze opdracht, dat het niet klopt. Die intuïtie komt vermomd als uitstelgedrag.

Twijfel kan wijsheid zijn. Want in momenten van flow en enthousiasme zijn we juist helemaal vol van wat we doen: letterlijk. Met onze aandacht en al onze energie er in, niet verveeld en niet snel afgeleid.

Voor de echt grote, belangrijke stappen in ons leven hebben we blind geloof nodig, een naïviteit die we krijgen van verliefdheid en stomweg helemaal enthousiast zijn. Die blindheid en dat geloof zorgt ervoor dat we onze veilige bekende omgeving durven verlaten. Zoals de eerste echte verliefdheid ervoor zorgt dat je het huis van je ouders verlaat en op eigen benen gaat staan. En dat je om dat te kunnen dus juist het gevoel moet hebben dat dit HET is. Voorbestemd. Jouw weg. Ook al blijkt later dat het niet zo eenvoudig ligt. Want blind geloof en onrealistische verwachtingen zetten in beweging. Om kinderen te maken heb je het nodig, om aan een verbouwing te beginnen, om een onderneming op te zetten: de positieve illusie, die net iets te hoog gegrepen verwachtingen.

Gun mij dus dat enthousiasme maar, dat blinde vertrouwen, want dat is wat het licht aandoet.

Waar word jij enthousiast van? Waar kan je uren over praten zonder gespreksstof tekort te komen? Wat inspireert je, wat ‘steekt jouw licht aan’? Ga dat vooral achterna. Teveel, te vaak, en overdreven enthousiast.

Extraatje: heerlijk filmpje over enthousiaste jongens die boven realistische verwachtingen uit komen – TMP Panyee FC

tmb04
tmb04