Het geheim van een goed huwelijk (als je het mij vraagt)

Mijn man kocht een tweede motor dit jaar. Een oude Triumph, waar hij een caféracer van wil maken. Sindsdien brengt hij veel vrije momenten door in 'zijn kot', met het verbouwen van die machine. Ik zag hem weinig zo gelukkig, zo vervuld, zo gepassioneerd.

Elke dag schrijf ik een uur. Liefst als eerste, voor of na het ontbijt. Schrijven helpt mij, daar word ik blij en tevreden van. Ik krijg er ruimte voor thuis, het is mijn uur. Ook als 'onze planning' daardoor wordt beïnvloed.

Als ik nieuwe plannen heb, als ik enthousiast over iets ben, als ik met iets vastzit, dan maakt hij daar tijd voor. Dan trekken we een uur uit, of twee. Dan mag ik uitgebreid vertellen, dan luistert hij. Coacht zelfs, hier en daar.

Als hij iets heeft meegemaakt, ergens door geraakt is, en nieuwe visie op iets heeft. Dan luister ik, dan stel ik vragen, dan discussiëren we.

We weten wat ons wakker houdt, wat ons licht aansteekt, waar onze passie zit. Want dat is het begin, dat is onze basis.

En al de rest, eerlijk, is dan niet meer van belang. Dat hij als hij afwast altijd nog een deel vuile vaat laat staan. Dat hij met zijn schoenen vol aarde tot in de slaapkamer loopt. Dat ik onze eetkamertafel altijd volledig bedek met mijn projecten, boeken en spullen. Dat ik schrijven en goede gesprekken laat voorgaan op alles, zodat we hier soms 's ochtends proper ondergoed uit de ongesorteerde wasmand moeten plukken.

Als wij genoeg plezier hebben samen, als wij delen wat ons bezighoudt, als we bij elkaar de vonken blijven zien - dan zijn de soms scheve taakverdeling, de huishoudelijke ergernissen en onze slechte luimen faits divers.

Ik ben echt geen expert op het gebied van relaties. Maar dit is mijn tweede huwelijk. Mijn tweede relatie van meer dan zeven jaar. En dat is wat ik heb geleerd: maak ruimte voor plezier, passie en genot. Nee, niet de passie en genot in bed. Die ook, maar die passie in het leven ook. Dat genieten ook, in het dagelijkse. Daarom steken we een kaars aan, kook ik lekker, kijken we een mooie film. Daarom is er lekkere thee, een grappig boek, een fijn stuk muziek. Ook op een weekdag, ook als er geen tijd lijkt te zijn. Kinderen moeten soms wachten, telefoons blijven onbeantwoord en taken blijven liggen. Want plezier gaat voor.

Het is niet de hoeveelheid gekibbel of irritatie die er minder of niet is, in goede en duurzame relaties. Het is de hoeveelheid positief contact en plezier die er meer is.

Dus we hoeven ons niet te concentreren op het wegwerken van al onze strubbels, onze wederzijdse teleurstellingen en de behoefte om te klagen. We kunnen ons richten op het groter maken van dat andere stuk: de blijdschap, het genot, de tevredenheid.

Niet alleen het genot en het vuur samen, wat mij betreft, maar ook elk apart. Zodat we ook onafhankelijk van elkaar plezier en passie kunnen hebben en dat achterna mogen gaan. Dan is je partner namelijk weer die man of vrouw waar jij verliefd op werd: een bevlogen ander die speels, enthousiast en gedreven is. Zot aantrekkelijk.

Want blij is meer dan blij. Blij zorgt voor veerkracht, voor weerbaarheid, voor leervermogen. Blij zorgt dat we moeilijke situaties beter aankunnen. Dat is wat het doet, als je je gezien en gedragen voelt door de ander.  En wat je aandacht geeft, groeit: als de verbondenheid en het plezier groot genoeg zijn, is het andere niet meer zo van tel. Val ik in herhaling? Het is dat ik ervan op de barricaden wil springen: echt, luister naar mij, het is zo waar!

Dus: gun je vrouw/je vent een eigen project, een fascinatie, een passie. Iets waar hij/zij in door mag gaan, tijd voor krijgt, uitgebreid mag over vertellen. En maak plezier samen, zorg dat er elke dag een moment van genieten is. Elke dag. Genieten in de meest ruime zin van het woord: van een knuffel, maar evengoed van warme thee, een grappig boek, lekker eten, samen lachen. Want dat is wat het leven de moeite waard maakt, wat ons verbindt en energie geeft.

Als je gezonder wil eten moet je niet minder chocolade proberen eten, maar meer appels. Als je het beter wil hebben in je relatie moet je niet minder kibbelen, maar meer lachen.

(Zo, die moest eruit. Hopelijk kon u het vinden met deze militantere versie van Maaike. Want shit, hier vind ik dus wat van. Dit raakt mij. U ook?)