Hoe word ik honderd?

Jef wordt honderd. Zijn grote zus is honderdentwee. Ze zijn buren en bezoeken elkaar elke dag. Ik zag ze vorige week toevallig op tv. Hoe komt dat, dat je zo oud kan worden, vraagt de reportster? "Omdat we content zijn". Wat een prachtig antwoord!

Als je floreert, leef je langer. En dat is dus echt zo.

Dat wil ik ook. Ik word honderd. Niet per se letterlijk 100 jaren oud, maar graag wel oud en gezond. Met zo'n leven dat gevuld is en boeiend. Dat eindigt in mijn slaap, snel en met een zucht.

Dan Buettner ging voor National Geographic op zoek naar Blauwe Zones: gebieden in de wereld waar mensen ouder worden én langer gelukkiger leven. Hij vond een groep tevreden en fitte eeuwelingen in Japan, in Sardinië, in Costa Rica. En bestudeerde wat ze gemeen hebben met elkaar. Wat opvalt in hun manier van leven. Want blijkbaar zijn onze genen slechts voor 10 procent verantwoordelijk voor hoe oud we worden. De andere 90, daar zorgen we zelf voor, met onze levensstijl.

Het 'blue zone'-onderzoek onderscheidt 9 eigenschappen van langlevenden - zo gaan we het dus aanpakken:

1. Natuurlijk bewegen. De langstlevenden lopen geen marathons en doen niet aan gewichtheffen. Ze bewegen omdat hun omgeving ervoor zorgt dat ze dat doen, zonder er over na te denken. Ze hakken hout, tuinieren, maken schoon, halen boodschappen met de fiets, wandelen,... Dat kan ik ook.

2. Kiezen voor betekenis. Waar word jij 's morgens voor wakker? Je bewust zijn van je levensdoel zorgt voor meer dan zeven jaar langer leven. En het verhoogt je tevredenheid. De zin van het leven was voor de bestudeerde 100-jarigen zo verschillend als vissen, de achterkleinkinderen, karate, dieren om voor te zorgen, een godsdienst om te verspreiden. Maakt dus (bijna) niet uit wat het is: zoek het doel in je leven. En blijf betekenisvol leven, ook na je 'pensioen' (een ongekend woord trouwens in de Blauwe Zones). Oké, die tackel ik ook makkelijk. Betekenis genoeg hier.

3. Vertragen. Stress leidt tot chronische 'inflammatie', die samenhangt met elke belangrijke leeftijdgerelateerde ziekte. De langstlevende mensen op de wereld hebben routines om stress kwijt te raken: elke week een dag sabbat houden (niet werken, samenzijn, rusten) bijvoorbeeld, of elke dag bidden, op traditionele wijze de voorouders vereren,.. Daar moet een moderne variant voor te vinden zijn. Een theeceremonie? Mijn ochtendpagina's? Elke dag een kwartier vertragen is voldoende om het tij te keren. Ca va.

4. De 80% regel. “Hara hachi bu” – de inwoners van Okinawa zeggen dit mantra voor hun maaltijden, als herinnering om te stoppen met eten wanneer hun maag voor tachtig procent gevuld is. Obesitas, diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen: veel ziekten die het leven verkorten zijn te wijten aan teveel en ongezond eten. Eten serveren op kleinere borden zou helpen tegen overeten. En de kookpotten niet op tafel zetten, maar uitscheppen op het aanrecht en enkel dat kleinere bord naar de tafel brengen. Eten aan tafel, zittend, met aandacht.

5. Planten eten. De hoeksteen van het dieet van de meeste honderdjarigen? Bonen. Ze eten slechts vijftal keer per maand vlees. En ze eten fruit en groenten in alle kleuren en maten, als hoofdbestanddeel van hun maaltijd. Dat kan ik. Dat doe ik al (en daar helpen deze kookboeken mij ontzettend goed bij.)

6. Elke dag een glas. Matige drinkers leven langer dan wie alcohol laat staan, vooral als ze deze drankjes nuttigen in gezelschap van vrienden. Ah! Wat een fijne ontdekking! Jef drinkt elke dag een Leffe. Ik wil gerust elke dag een glas wijn drinken, geen probleem.

7. Ergens bijhoren. Vier keer per maand een bijeenkomst bijwonen die gebaseerd is op geloof of overtuigingen - van gelijk welke strekking- zorgt voor maar liefst 14 jaar meer levensverwachting. Oei. Dat is een moeilijke. Waar vind ik een gemeenschap die rituelen houdt waar ik mij in kan vinden? Wil ik überhaupt wel deel uitmaken van een spirutuele groep? Zijn er alternatieven die passen bij een atheïst? Mijn god!

8. Geliefden eerst. Honderdjarigen zetten hun families op de eerste plaats. Ze houden ouder wordende ouders en grootouders dichtbij, verbinden zich met een levenspartner en investeren in hun kinderen. Dat lijkt mij ook een goede manier om ervoor te zorgen dat je zelf als oude van dagen die dagen niet alleen moet slijten. Zal ik mijn broer maar vragen naast mij te komen wonen, om elke dag op bezoek te kunnen gaan?

9. De juiste stam. De langstlevende bewoners van onze aarde hebben gekozen voor, of werden geboren in, sociale groepen die gezond gedrag ondersteunen. Je omringen met anderen die gezond eten, die gelukkig zijn, die bewegen, die relaties hoog inschatten: het zorgt ervoor dat het met jou ook beter gaat. Hum. Moet ik vrienden gaan sorteren? Een clubke van toffe mensen oprichten? Of zal ik gewoon mee helpen aan het floreren van de leden van mijn stam? Beter plan.