Ik wil een affaire!

Had u ooit een geheime liefdesrelatie? Met iemand die met een ander verbonden was bijvoorbeeld? Of terwijl u zelf eigenlijk een ander officieel lief had? Ik wel. En ik herinner mij de complexiteit daarvan, de teleurstelling en het schuldgevoel. Maar ook de intense spanning, het verlangen en het stiekeme genot. Hoe al wat we deden, zegden en dachten zoveel passioneler werd in het licht van die clandestiene liefde.

Precies zoiets wil ik nu weer. Alleen, deze keer niet met een man. Deze keer met mijn creativiteit, met mijn kunst met kleine k. Ik wil dat schrijven mijn geheime minnaar wordt. Met wie ik gestolen tijd doorbreng in groezelige motelkamers - of in al wat onder die metafoor kan passen. Met wie ik rendez-vous heb, hier tien minuten en daar twintig, desnoods middenin de nacht. Tussen alle openbare en nuttige bezigheden door, wil ik tijd voor

sexy, dirty, naughty and wicked (Elizabeth Gilbert - in haar Magic Lessons).

Waarom?

  • Omdat ik er niet in slaag genoeg tijd te maken voor mijn schrijven. Zoals het leven nu loopt gaan mijn andere wensen en verplichtingen met mijn tijd lopen. Mijn gezin, mijn liefste en alle andere bijzonder mooie mensen om me heen. Mijn werk, mijn bijwerk en mijn extra bijwerk. En nog een stuk of wat extra bezigheden, al dan niet van het nuttige soort. Schrijven is het ondergeschoven kindje. En dat kindje heeft er genoeg van. Mijn inspiratie en creativiteit willen meer! Een volwaardige romance, een minnespel, een liaison.
  • Omdat ik mij herinner hoeveel energie ik toen had voor die geheime affaire(s :)). Hoe ik op elk moment van dag of nacht alles kon onderbreken als er ook maar een kleine korte kans op een ontmoeting was. Hoe niets gepland kon worden, en er niets duidelijk werd gecommuniceerd. Maar hoe alles kon schuiven in het voordeel van de minnaar. Zo wil ik dat het schrijven wordt. De geliefde die ook voor korte momenten, en op onverwachte tijdstippen, alle ruimte kan krijgen. Beminnen in gestolen uren.
  • Omdat passie passie nodig heeft. Creëren laat zich zo slecht organiseren. Geheime stoute afspraakjes zijn volgens mij precies waar mijn creativiteit van opbloeit. Afspraakjes waarin niet gepraat wordt, maar veel gedaan. Die niet gepland worden maar volop beleefd. Het snippertje tijd dat uit de bladzijden van de dagen valt, dat wil ik vullen met schrijflust.
  • Omdat je niet helemaal kunt opgaan in het liefdesspel als er teveel toestemming wordt gevraagd. Of als er teveel waardigheid moet behouden blijven. Alweer geïnspireerd door Elizabeth Gilbert: de seks is niet zo goed als iemand je teveel respecteert. En dat is ook wat met kunst of creëren gebeurd: wat je maakt is niet zo goed als je er teveel eerbied voor hebt. Niets is zo verlammend als je kunst op een piëdestal zetten. Lekker zweten en helemaal opgaan in het moment daarentegen: veel beter dan eerbiedig benaderen.

Dus, laat mij maar even vreemdgaan. Een passionele woeste affaire met mijn creatieve uitlaatklep, naast mijn verantwoordelijkheden. Helemaal wat ik nodig heb.