Je intuïtie volgen: hoe doe je dat?

Grote beslissingen in een mensenleven worden vaak gebaseerd op buikgevoel. Verhuizen, van werk veranderen, een kind krijgen: al maak je eindeloos lijstjes van voors en tegens, toch ga je uiteindelijk terug naar dat allereerste gevoel. En kan je jaren later beweren: ik wist het altijd al! (dat ik zou immigreren, dat die relatie niets voor mij was, dat ondernemen in mijn bloed zit)

Gelukkig bewijst onderzoek dat beslissen op basis van je intuïtie verrassend goede resultaten geeft. Intuïtie als: de eerste ingeving die in je opkomt bij een vraag. Een beslissing die je in de eerste twee seconden neemt, zou gebaseerd zijn op kennis die je onbewust hebt opgenomen. En onbewust nemen we zo'n 200.000 keer meer informatie op dan bewust. Die snelle beslissing lijkt dus gebaseerd op een vaag gevoel, maar vaak gaat het om kennis die je wél hebt. Waarvan je je niet bewust bent. Kennis die bij rationele beslissingen over het hoofd wordt gezien. Onbewuste kennis uit eigen ervaringen, maar ook de kennis die we van onze voorouders 'erfden'. Daarom kunnen ook kleine kinderen aanvoelen wanneer gevaar dreigt.

Intuïtief beslissen werkt vooral goed in zaken waarmee je vertrouwd bent. Op onbekend terrein kunnen we nog steeds beter ons denkende brein gebruiken, om alle benodigde argumenten bijeen te rapen. Als we bij het kiezen van bijvoorbeeld een telefoon-abonnement teveel op onze intuïtie vertrouwen, blijken we vaak enkel rekening houden met de meest recente informatie. Ik zag net nog een reclame van die provider, of las een artikel over dat bedrijf. En dat is niet met de meest relevante of de belangrijkste informatie voor onze keuze. Intuïtie en intelligentie vormen dus een stevig paar.

Wat helpt om beter te worden in het herkennen van je intuïtie?

Kies 's ochtends één van je mogelijkheden, “Ik ga die opleiding volgen”, en neem die keuze de hele dag aan. Observeer ondertussen wat vanzelf bij je opkomt, wat je gevoel en reactie is op deze beslissing. Voel welke weerstand het oplevert, of waar juist enthousiasme zit. Wees niet bang van angst. Angst kan je laten zien waar je voorzichtig moet zijn, of welke risico's een keuze inhoudt. Maar dat hoeft je niet tegen te houden: uit je comfort-zone durven stappen maakt groei mogelijk.

Schrijf het op. De beweging van je hand en het zien van wat je schrijft zal je denkende brein helpen om je intuïtieve brein meer te vertrouwen. Schrijf zonder te redigeren, zonder te denken aan publiek. Schrijf pagina's die je daarna mag versnipperen.

Stel de vraag waarmee je zit aan jezelf, net voor het slapengaan. Zo krijgt je geest tijd en ruimte om het probleem te verwerken. Grote kans dat het antwoord zich in de loop van de volgende dag spontaan aanbiedt.

Neem vaker kleine beslissingen op je gevoel. Als je oefent op minder belangrijke zaken kan je opnieuw leren ‘luisteren’ naar je gevoel. Om goed te leren kennen hoe tegenstand bij jou voelt, of hoe juist een positief gevoel zich laat zien. Hoe vaker je beslist op je intuïtie, hoe meer je daar op leert vertrouwen. En hoe beter je wordt in het luisteren naar je eigen gids. Intuïtie betekent letterlijk ‘innerlijk zien’, schoon hé!

Breng genoeg tijd alleen door. Als je omgeving heftige emoties bij je oproept, kan je intuïtie moeilijker een zuiver oordeel vellen. Het helpt dus om periodes van onbewust nadenken, in je eentje, strategisch in te bouwen. In de trein, in bad, bij het koken,… Vooral routine-bezigheden, waarbij je gedachten vrij kunnen zwerven, brengen de helderste inzichten.

Denk er over na in een andere taal. Uit onderzoek van de universiteit van Chicago blijkt dat we belemmerende gedachten (die ons verhinderen juist te kiezen) kunnen omzeilen door onszelf de vraag in een andere taal te stellen. What do I desire?

Gooi een muntje op: terwijl het in de lucht hangt weet je op welk antwoord je hoopt…