Krankzinnig.

 
krankzinnig.png
 

Voortdurend met je aandacht bij de toekomst zitten of steeds aan het verleden denken - het is normaal, maar ook krankzinnig.

Want hier, in het nu, in het huidige moment is meer geluk te vinden dan je denkt.

Angst en stress zijn soms een teken dat je teveel in de toekomst verblijft, verdriet en woede soms een teken dat je teveel in het verleden leeft. "Content zijn" is vol zijn van wat er nu is.

En dat kan pas als je met aandacht doet wat je nu doet. Als je de waarnemer wordt, als je naar die plek gaat in jezelf waar je naar je gedachten en gevoelens kan kijken. Zonder er door mee gesleept te worden, zonder er meer of minder van te willen. Gewoon, aandacht voor wat er nu is.

Want wat er nu is, is precies goed.

Simpel, maar niet eenvoudig. Gelukkig kan je het oefenen, door savoring bijvoorbeeld.

Onderzoekers Fred Bryant en Joseph Veroff, de experts in dit veld, vatten savoring met deze werkwoorden: genieten, koesteren, plezier hebben, verwonderen, ver-eren, bewonderen en verrukt zijn.

Je kan je koesteren in de warmte van de zon, genieten van een lekker avondmaal, plezier hebben in het spel van je kinderen, een mooi muziekstuk bewonderen of verrukt zijn over een knappe quote. Er zijn honderden manieren waarop we meer plezier kunnen halen uit onze positieve dagdagelijkse ervaringen.


Savoring is niet moeilijk - zo doe je het:

1. Vertraag

2. Geef aandacht aan wat je aan het doen bent, aan wat je ervaart

3. Gebruik al je zintuigen

4. Verleng je ervaring

5. Reflecteer over je vreugde, je plezier, je genot

Omdat er nu veel meer overvloed, tevredenheid, vreugde en dankbaarheid te voelen is dan je denkt - als je er met je aandacht bij bent.

Ik mag zijn wie ik ben, met alles wat er is op dit moment. (Blij met Mij!)