Liefde is een taal.

 
foto: Igor Grubic

foto: Igor Grubic

 

Hoe weet jij dat iemand van je houdt?

Volgens Gary Chapman zijn er vijf talen in de liefde:

  1. Positieve woorden (waardering, liefdevolle taal, aanmoediging, complimenten),

  2. Samen zijn (tijd maken voor elkaar, samen dingen doen)

  3. Lichamelijk contact (knuffels, kussen, vrijen, een schouderklopje, hand in hand lopen)

  4. Attenties (goed uitgekozen geschenkjes, een briefje tussen je boterhammen, een kaars op tafel, je lievelingshapjes)

  5. Iets voor elkaar doen (iemand die zorg voor je draagt, die het gras afrijdt, het huis gezellig maakt).

En we hebben allemaal een 'moedertaal' in de liefde: er is een taal die bij ons meer resoneert dan de andere talen. Een liefdestaal waarin we het allerbest begrijpen dat de ander van ons houdt.

Je eigen taal van de liefde kennen, helpt om liefde te vragen op die manier die bij jou het krachtigst binnenkomt. En de taal van je partner kennen helpt om je liefde voor hem of haar te tonen op precies de manier die het best begrepen wordt.

En ja, het werkt ook bij je kinderen, je collega's of je vrienden: spreek de taal van de liefde die voor de ander het sterkst resoneert - zo laat je veel effectiever je waardering en je betrokkenheid zien.

En nee, ik weet niet of er werkelijk maar vijf talen zijn. En ik weet ook niet of dat precies die vijf talen zijn. Maar ik herken wel heel sterk dat we vaak geven zoals we zelf graag zouden ontvangen, en dat ons geven niet altijd is wat de ander het liefst ontvangt. Dus, deze vijfdeling, voor wat het waard is.

Hoe ontdek je de taal van de liefde van de ander? Observeer hoe zij jou haar liefde toont: dat zegt vaak alles over hoe zij zelf het liefst liefde zou ontvangen. Of luister naar waar hij over klaagt: welke taal komt hij tekort?

Misschien is het vandaag dus fijn om bloemen mee te brengen, maar alleen als dat bij jouw partner als liefde binnenkomt. Het zou kunnen dat je beter samen tijd doorbrengt, of dat het meer waarde heeft om het regelen van de dierenarts-afspraak over te nemen.

Heerlijk toch, dat er zoveel te ontdekken is aan mensen!

Meer lezen? hier schreef ik er eerder over