Make up.

 
Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van We Bedtime (4).png
 

Luister.

Ons brein tagt beelden en gedachten aan de hand van onze gevoelens erbij.

Dat wil zeggen: ervaringen worden opgeslagen met een emotie-label. Iets was immers fijn. Of moeilijk. Aangenaam. Of lastig. En dus krijgt die gebeurtenis een emotioneel etiket in ons geheugen, om te weten of we dat soort dingen in de toekomst willen vermijden of juist opzoeken.

Oké, dat is een soort van logisch.

Maar nu komt het.

Taken die we onze hersenen geven, zoals het ophalen van herinneringen of het vormen van toekomstbeelden, worden gekleurd door de emotie die we op het huidige moment ervaren.*

Dus.

Als je verdrietig bent heb je makkelijker toegang tot trieste herinneringen. Als je teleurgesteld bent en je bedenkt hoe de komende jaren zullen verlopen, schets je vlot een zwaarmoedig beeld van de toekomst.

En omgekeerd: als je tevreden bent is het eenvoudig om mooie plannen te verzinnen. En om goede jeugdherinneringen te vertellen.

Hoe we ons voelen, bepaalt dus of we al dan niet rooskleurig naar de toekomst kunnen kijken, én het bepaalt of we een positieve evaluatie maken van onze vroegere ervaringen. En dat effect werkt in alle richtingen: als we een positief beeld kunnen maken van de toekomst, verbeteren we onze huidige stemming. Net zoals het ophalen van positieve herinneringen zorgt voor een meer tevreden gemoedstoestand in het heden - en op zijn beurt weer voor een hoopvoller toekomstbeeld.

Wil je weten hoe je dat praktisch kan inzetten? Abonneer je dan hier op mijn nieuwsbrief.