Mogelijkheden.

 
Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van We Bedtime.png
 

Hoe goed je bedoelingen ook zijn, rekenen op wilskracht als strategie is gedoemd om te mislukken. Want wilskracht is als een spier: als je ze veel gebruikt wordt ze sterker - maar als je er voortdurend op rekent wordt ze evengoed moe en stijf.

Daarom is het 's morgens makkelijker om je aan je goede voornemens te houden dan 's avonds na je werkdag.

De sleutel voor effectieve gedragsverandering zou dus weleens juist het loslaten van je 'goede bedoelingen' kunnen zijn, om die te vervangen door routines en rituelen. Daardoor spreek je een minimum aan wilskracht aan, want gewoontes worden precies wat ze beweren: 'gewoon'.

Zo dat je er dagelijks toe komt om die dingen doen die jij nodig hebt om een goed leven te leiden. Drie dingen bijvoorbeeld, om haalbaar te zijn.

Volgens Tim Ferris, die op zijn Amerikaans de gewoontes van miljardairs onderzocht (want als de rijken niet onze helden zijn, wie dan?! 😂) zijn de meest succesvolle dagelijkse gewoontes dagboekschrijven, mediteren en bewegen.

En laat dat nu precies ook de mijne zijn: ochtendpagina's schrijven, mediteren en wandelen. Elke dag - het wandelen ergens tussendoor, maar de ochtendpagina's en meditatie eerst en vooral.

Omdat dat mijn leven de moeite van het leven waard maakt.

*onderzoek van Roy Baumeister & collega's