Niet.

 
not.png
 

Al bij al heeft geluk niet zoveel om het lijf.

Een beetje zon misschien, een leuk grapje, een mooi geschreven stukje. Een compliment dat je krijgt, een samenwerking met iemand die jij bewondert of een wandeling in het bos.

Maar het vermogen om die kleine momenten op te merken en naar waarde te schatten: dat is een kunst.

En die kan je leren.

"Savoring" noemen onderzoekers in de positieve psychologie dat vermogen om te genieten, om schoonheid te waarderen, om het positieve bewust te beleven. Savoring gaat over het echt zien, waarderen en versterken van de positieve ervaringen in je leven.

Door savoring te oefenen, kan je je vermogen om te zien wat er goed gaat in je leven versterken, en kan je ten volle genieten van het waardevolle om je heen.

Je kan je bewuster koesteren in de warmte van de zon, met aandacht genieten van een lekker avondmaal, ervoor kiezen plezier te hebben in het spel van je kinderen, actief een mooi muziekstuk bewonderen of hardop verrukt zijn over een knappe quote - er zijn veel manieren waarop we meer plezier kunnen halen uit onze positieve dagdagelijkse ervaringen.

En het is niet moeilijk - dit zijn de mechanismen van savoring, volgens onderzoekers Fred Bryant en Joseph Veroff:

  1. Vertraag

  2. Geef aandacht aan wat je aan het doen bent of aan wat je ervaart

  3. Gebruik al je zintuigen (kijk, luister, voel, beweeg, ruik, proef)

  4. Verleng je ervaring (blijf hier bewust even 'in hangen')

  5. Reflecteer achteraf over je plezier (vertel erover, schrijf erover, teken erover, knip en plak erover - deel en bewaar er iets van)

Het werkt met ervaringen uit je verleden (door herinneringen bewust te koesteren) met ervaringen in het heden (door op te gaan in het huidige moment) én met ervaringen in de toekomst (door te genieten van leuke vooruitzichten).

Dus kom maar op met die oude foto-albums, met het urenlang tafelen en met het reisgids-fantaseren: savoring is het nieuwe hygge 😄