Oktober is KoopNietsNieuws-Maand: doe je mee?

Creativiteit is als ademen. Word een maker in plaats van een koper.

Koop minder. Leef meer. Oktober is "Buy Nothing New Month", een wereldwijde actie voor collectieve bewuste consumptie. Een uitdaging van 1 maand om niets nieuws te kopen (met uitzondering van essentiële dingen zoals voeding, producten voor hygiëne en medicijnen). Ik doe mee!

Ik doe niet aan een KoopNietsNieuws-leven. Wel aan een KoopNietsNieuws-maand. Een uitdaging die niet gaat over jezelf kort houden of dingen ontzeggen. Maar wel over letterlijk een maand 'vrij' nemen van kopen, om er bij stil te staan. Om je af te vragen "Heb ik dit echt nodig?". En als ik het nodig heb, kan ik het tweedehands vinden, lenen of huren? Wat zijn de alternatieven? Kan ik zelf iets gelijkaardigs maken met wat ik al heb?

Het gaat over nadenken waar onze spullen vandaan komen (van eindige bronnen) en waar ze naartoe gaan als wij er klaar mee zijn (de vuilnisbelt?) en over de fantastische alternatieven die er bestaan om het leven van 'de dingen' te verlengen. Het is makkelijk. Het is leuk. Het is bewegen van hebben naar delen. Het is goed voor ons, voor onze portemonnee en voor onze planeet.

Bonus is dat we er gelukkiger van worden. Want duurzaam geluk komt van ervaringen, niet van spullen. Laat ons samen, een maand lang, kopen vervangen door doen, maken, zoeken en beleven. 

En ik kan getuigen: niets kopen maakt zoveel tijd vrij! Laat mij er dus nog een haakje aan hangen, aan de oktobernietkoop-maand: laat ons in de tijd die ons dat oplevert onze creativiteit meer gaan benutten. Want er bestaan geen niet-creatieve mensen. Wel mensen die hun creativiteit niet of weinig gebruiken. Mensen die ervaren hebben hoe hun creativiteit als kind beladen en weggestopt is met schaamte of schuld. Je kan niet zingen, je danst stom, je bedenkt rare dingen. Jij bent niet creatief.

Maar we zijn allemaal creatief, in al wat we maken en doen, in wat we proberen en creëren. En zonder creativiteit, zonder zelf maken en doen, gaat het met mij niet goed. Zonder toegang tot de creativiteit van anderen gaat het met ons niet goed.

Ongebruikte creativiteit is niet goedaardig. De enige unieke bijdrage die we zullen maken in deze wereld zal uit creativiteit geboren worden. (Brené Brown)

We betekenen werkelijk niets door geld te verdienen en daar dingen mee te kopen. Wel door te maken, te geven, te delen, te beleven. Als we geen mogelijkheid meer hebben om makers te zijn, als we geen toegang hebben tot onze creativiteit, dan kunnen we alleen consumeren. Dan mogen we niet meedoen aan het creëren, dan hebben we de kans niet om onze bijdrage te leveren aan het voortdurende verhaal dat de wereld is. Dus: laat ons maken en doen en plaats van alleen maar kijken en kopen. In oktober.