11 manieren om de feesten te overleven

1. Praat over je passies.

Niets is zo onweerstaanbaar als iemand die blinkend vertelt waar hij echt blij van wordt. Zelfs als jouw interesses mijlenver af liggen van die van je tafelbuur. Als jij er enthousiast over kan vertellen is dat goud waard voor een goed gesprek. Ook als je momenteel geboeid bent door modeltreinen, postzegels, je kinderen of trektochten in de prairie.

2. Nieuwsgierigheid creëert de sterkste verbondenheid.

Vraag je familieleden naar hun dromen en wensen voor het komende jaar. En het houdt gesprekken weg van klagen of van heikele thema's.

3. Hou gesprekken weg van heikele thema's.

Denk politiek, godsdienst en geld. De drie thema's waar mensen al van oudsher zeer uiteenlopende meningen over hebben. Richt je aandacht niet op oude ruzies en vroegere ervaringen waar je ontevreden over was, start nieuwe en betere gesprekken.

4. Doe iets. Speel.

Spelletjes brengen lichtheid en vrolijkheid. Denk simpel: de tafel rond vragen naar ieders favoriete film of muziek van het afgelopen jaar, is al een spelletje. De uitgebreidere versie kan een kaartspel zijn of een quiz. Liedjes kiezen op Youtube en daar samen naar luisteren (en meezingen) is bij ons ook altijd een hit. (Extra tip: vraag niet eerst of iedereen er wel zin in heeft, begin gewoon. Zien spelen doet spelen.)

5. Doe iets.

Samen afwassen, een rondje door de tuin lopen, foto's kijken. Kies een activiteit waarbij je van de tafel af moet komen: beweging brengt ook beweging in je gesprek.

6. Zorg voor jezelf in deze dagen.

Ben je gastvrouw of gastheer of gast: denk ook aan ontspanning. Echte ontspanning, die jouw batterijen oplaadt. Lezen, wandelen, muziek luisteren, een film kijken, een bad nemen. Verwen jezelf tussen de feesten door. Je zal stukken vrolijker verschijnen aan de feestdis en het makkelijker hebben om tussen eventuele moeilijke stukken door te laveren.

7. Ga niet multitasken.

Heb je veel taken te doen deze dagen, kies er dan voor ze allemaal één voor één af te werken met je volle aandacht. Stress komt door teveel dingen tegelijk te willen doen. Moet je op kleine kinderen letten, let dan enkel op kleine kinderen. Heb je een feestmaal te koken, zoek dan iemand anders die op de kleine kinderen kan letten. Spreek taken af zodat je geen aandacht voor alles moet hebben. Wie zal de drankjes in de gaten houden en bijvullen waar nodig? Wie serveert, wie werkt het eten af? Wie praat met de eenzame oom?

8. Hou het zo simpel en overzichtelijk mogelijk.

Als jij de kok bent, kies dan een menu dat vertrouwd is en waar je zeker over bent. Kleed je je op, kies dan vooral kleren waarin je je mooi én comfortabel voelt. Koop je cadeaus, ga dan voor dingen die misschien cliché zijn maar die de ander zeker leuk vindt. Originaliteit en veel moeite doen zijn niet altijd de ideale elementen voor een gezellig feest. Vermijd stress door zoveel mogelijk bekende wegen te bewandelen.

9. Zoek genoeg geestelijke passiviteit.

Zen zegt: "Mediteer elke dag 20 minuten. Behalve als je het druk hebt, mediteer dan een uur." In stilte bij jezelf zijn, elke dag, helpt om niet alle aandacht naar buiten te richten. Je hoeft er niet voor te mediteren, simpelweg iets doen waarbij je aandacht in je binnenkant is, is genoeg. Even in bed blijven liggen 's ochtends, lang douchen, rustig koffie drinken. De tijd nemen voor je in de feestdrukte duikt. Het loont, zo gaan alle indrukken die op je af komen niet met je aan de haal.

10. Doe het samen.

Feesten doen we al samen, maar ook voorbereiden en opruimen is veel leuker samen. Vraag vrienden of familie om te komen koken. Nodig gezelschap uit om de volgende dag alles weer in de plooi te leggen en de overschot op te eten. Heb je kinderen die in de weg lopen, nodig dan gasten met kinderen van dezelfde leeftijd al een paar uur vroeger uit: de moeders doen samen boodschappen, de vaders spelen met de kinderen. En daarna omgekeerd: de vaders koken en de moeders organiseren een kinder-verkleedshow.

11. Laat het los.

Je overleeft het toch. Ook als alles in de soep loopt, als iedereen ruzie maakt, als het doodsaai is. Het gaat voorbij. Later kunnen we er om lachen. Denk niet dat al die andere mensen de perfecte gezellige feestdagen hebben, de Coca Cola 'happy family'-reclame is precies wat ze is: reclame.