Plan het ongeplande

Een paar weken geleden stapten mijn West-Vlaming en ik in de wagen, richting zijn wortels. Zomaar, op den boef, zonder afspraken. We hadden drie bestemmingen op ons verlanglijstje: een jeugdvriend, een broer en een zoon. Bij onze eerste stop werden we al met open armen ontvangen, door de jeugdvriend, die net van zijn wandeling door Brugge thuiskwam. Het werd een hele fijne namiddag, met een hapje, een drankje en een goed gesprek.

De gastvrije jeugdvriend vond ons onverwacht bezoek een leuk cadeau. Want: hadden we vooraf willen afspreken, het was niet doorgegaan. Zijn vrouw was aan het werk, hij had er al een ochtend en een zaterdag vol afspraken opzitten. Die zondag paste dus niet. Maar nu we daar onverwacht stonden was het blijkbaar ideaal. Niet lastig maar juist heel leuk. Zo leuk dat we nooit meer bij de broer en de zoon kwamen die dag.

Life is what happens to you when you're busy making other plans (John Lennon)

Onze levens zitten vol? Als ik wil afspreken met vrienden wordt de agenda bovengehaald. Als die digitaal bestaat kan afspreken onmiddellijk. Als de planning nog van papier is (zoals de mijne), of ophangt als gezinskalender in de keuken, dan moeten we wachten met afspreken. Dan wordt eerst afgesproken om af te spreken. Met wat geluk kan een volgende afspraak de volgende maand al. Met wat tegenslag moeten we meer dan zes weken wachten.

Gisteravond gaf ik een lezing, voor 350 mensen, over talent en talentmanagement. Ik heb ervan genoten. En dat kwam ook omdat ik daar onverwacht stond: een vroegere collega had op het laatste moment afgezegd, ze zaten met de handen in het haar. Locatie geboekt, alle medewerkers uitgenodigd, een spreker voor en een drankje na. En toen viel hun spreker weg. Waardoor ik werd opgebeld, twee dagen voordien. Wat heerlijk! En blijkbaar zoveel leuker dan mocht ik het vorige week al hebben geweten. Want nu: weinig stress, veel improviseren, veel dankbaarheid van de organisatie omdat ik kon en wilde inspringen. Serieus: minder stress doordat ik zo op het laatste nippertje daar stond. Hoe vreemd.

Twee weken geleden, begin maart, hadden we hier ons laatste nieuwjaarsbezoek. Door ziekte en daarna overvolle agenda's van beide kanten konden we helaas niets vroeger plannen. Gevolg: ik maakte mij meer zorgen over dit feest, was langer bezig met voorbereiden en bedenken hoe ik alles goed ging organiseren. Zou iedereen het eten lekker vinden, konden we met zoveel aan onze gewone tafel, zouden ze wel op een deftig tijdstip bij ons geraken op een vrijdagavond (zodat we niet te laat aan tafel gingen voor de kinderen, en de bedtijd dan zou verschuiven, en hoe moest dat met onze jonge hond en al die mensen, en? en?)?

Nochtans ontvingen we het weekend voordien een bevriend gezin van vijf, onverwacht: op zaterdagochtend beslist voor zaterdagavond. En dat werd ook een bijzonder fijne avond. Misschien nog leuker dan die geplande, want ik deed de voorbereidingen en de kook 'er maar even tussendoor'. De standaard lag lager, het eten was zeker even lekker, de sfeer was misschien nog beter. Wat een onverwachte meevaller, zo samen aan tafel.

U kent mij ondertussen een beetje: ik ben gulzig. Dus van dat onverwachte: daar wil ik meer van! Geef mij vaker de spontane kop koffie tussendoor, de deurbel die gaat terwijl je niemand verwacht en het uitgelopen kinderfeestje dat eindigt in frietjes en bier. Ik wil er zelfs tijd voor inplannen in mijn agenda, voor dat luxe ongeplande.

Dus afgelopen weekend aan zee vroegen we een bevriend koppel op bezoek, we belden op zaterdagochtend, ze kwamen bij ons aperitieven die avond. Ze bleven plakken voor het eten, bleven uiteindelijk logeren omdat het zo gezellig was, gingen 's ochtends croissants halen en we speelden de hele zondagmiddag nog gezelschapsspelletjes. Die onverwachte momenten zijn puur goud.

 

(de lezers die mijn blog in hun mailbox ontvangen kregen de eerste ruwe versie per ongeluk al toegestuurd, omdat mijn ipad publiceerde in plaats van als concept op te slaan... een onverwacht inkijkje in het ontstaan van mijn tekst)

(Zijn er trouwens nog lezers die tegenwoordig elk bericht dubbel ontvangen? Kan je dit even signaleren zodat ik kan oplossen? Dank!)