Positief.

 
48403655_2295260680710628_5255316447172755456_n.png
 

Stel je een wiskundige schaal voor, van -10 over 0 tot +10. Op die schaal zetten we menselijk functioneren uit, van 'psychisch lijden' helemaal links, over 'gewoon in orde' naar 'floreren'.

Dan bestudeert de klinische psychologie wat links ligt: dat wat moeilijk is, zoals depressie en angst, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving. Die wetenschap wil ontdekken (en heeft daar al hele grote stappen in gezet) hoe we mensen die psychisch lijden van bijvoorbeeld een -3 naar een 0 kunnen helpen, of naar een 5.

Positieve psychologie onderzoekt de rechtse kant van de schaal, alles boven de 0. Wij willen weten hoe we van een 5 een 8 kunnen maken. Of een 7,5 - ook goed. Wij willen bestuderen hoe menselijk floreren er uit ziet, in de vorm van talent, van flow, van krachtig samenwerken, van duurzame relaties, van passie en plezier.

En daar hoort ook het krachtige effect van negatieve ervaringen bij. Wat helpt mensen om veerkrachtig te zijn, om met negatieve emoties en moeilijke situaties om te gaan en zelfs om te groeien na trauma?

We focussen ons dus niet eenzijdig op positief denken of positief voelen. Positieve psychologie is geen 'gelukswetenschap'.

Juist niet. Wat we willen is dat mensen 'heel' zijn.

Dat we met al wat het leven brengt, de lastige en de mooie dingen, ongeacht onze externe en interne omstandigheden en mogelijkheden, ons best mogelijke leven leiden. Dat is mijn vak.

(De NV "Helderheid voor Alles" heeft er werkelijk geen bezwaar tegen als u dit bericht deelt om de mensheid deze kennis bij te brengen. We kunnen er maar beter van begrepen worden, denken we zo.)