Reactie.

 
Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van We Bedtime (1).png
 

"Alles kan van een mens afgenomen worden, behalve één ding: dé fundamentele menselijke vrijheid - de vrijheid om je houding te mogen kiezen in gelijk welke gegeven omstandigheden, de vrijheid om je eigen reactie te bepalen. Want tussen stimulus en respons ligt een ruimte. Die ruimte geeft je de macht om jouw respons te kiezen. In je reactie ligt je groei en je vrijheid." (Viktor Frankl, overlevende van een nazi-concentratiekamp en grondlegger van de logotherapie)

En dat vermogen om je respons bewust te kiezen kan je versterken.

Want hoe vaker je mindfulness of meditatie beoefent, hoe beter je wordt in het observeren van je gedachten, gevoelens en overtuigingen. Zo stopt je identificatie met wat je denkt, wat je voelt en wat je van de dingen vindt, en precies dat maakt je vrijer. Je bént niet je gedachten, je bént niet wat je voelt. Overtuigingen zijn maar zinnen in je hoofd.

Meditatie en mindfulness verlengen de ruimte tussen stimulus en respons, ze zijn als het ware een oefening van je uitstel-spier. Je vergroot je vermogen om bewust je respons te kiezen, en daarmee versterk je je integriteit, je effectiviteit en je vrijheid.

Je wordt vrijer om bewust je reactie te kiezen op die gedachten en gevoelens, bijvoorbeeld. Vrij om je niet te laten meeslepen door onhandige of wederkerende overtuigingen. Vrij om jouw reactie los te zien van het gedrag van een ander of de situatie en je omgeving.

Veel essentiële vaardigheden als mensenfluisteraar kan je het beste in je eigen leven oefenen, en mindfulness of meditatie horen daar absoluut bij. Omdat je vermogen om met je aandacht naar het hier en nu te gaan - je vermogen om alle signalen waar te nemen zonder oordeel - maakt dat je een veel betere luisteraar wordt, een veel betere coach, een veel krachtiger begeleider.

Als jij in staat bent om met mildheid en compassie te kijken naar de capriolen van je verstand, kan je dat ook voor en bij anderen.

Meditatie maakt vrij.

Meer leren over waarom en hoe dat vermogen tot uitstel van respons werkt? En over heel veel andere manieren om jezelf als begeleider én de ander te versterken? Volg mijn online opleiding: word expert in de positieve psychologie in je eigen tijd, op je eigen tempo en mét een groep gelijkgestemden. Lees er alles over op de website van de Academie voor Positieve Psychologie