Steeds beter

Ik las dit boek. Ik las al eerder "The Happiness Project", van dezelfde Gretchen Rubin. Ik luisterde naar deze podcasts van haar. En ik durf te concluderen: Rubin heeft de ideale job. Ze studeert, t.t.z. leest alle boeken over een thema die ze kan vinden, ze probeert alle adviezen uit in haar eigen leven én maakt daar boeken over. Daar wordt een mens al eens jaloers op, dat je daar je kost mee kan verdienen.

Als je op zoek bent naar een soort naslagwerk met een persoonlijke toets, over hetzij geluk, hetzij gewoontes en verandering, dan zijn het ook nog eens interessante boeken. Soms een tik te 'boekhouding'-gewijs, wat teveel in het hoofd en te weinig in de buik naar mijn goesting. Maar ik ben dan ook niet snel tevreden, wijt het gerust aan jaloezie.

Soit, om tot het punt te komen, ik las in juni het boek 'Steeds beter' en ik vat hier graag voor u samen hoe je gewoontes kan veranderen. Eerst in de kantlijn: volgens Gretchen Rubin vormen gewoontes de moleculen van ons bestaan. Dus: wil je anders leven, verander dan je gewoontes.

DSC_12451-e1441052087883.jpeg

Bijvoorbeeld. Willekeurig voorbeeld, helemaal niet uit mijn leven gegrepen. Ik wil gezonder eten en  meer bewegen en daardoor, niet geheel bijkomstig, vier kilo afvallen.

Zo kan ik dat volgens 'Steeds beter' stevig aanpakken:

1. Maak voor jezelf een overzicht van alle goede redenen om de nieuwe gewoonte aan te nemen (zeer interessant als je een Questioner bent zoals ik, of jij tot dat type mens behoort kan je hier testen) en hang ze op!

2. Hou je eigen gedrag in de gaten. Ik kies er in dit geval voor de app 'Superbetter' te gebruiken (hier blogde ik daar al over) en door mijn Fitbit te meten hoeveel beweging ik elke dag heb (oké, ik beken, dat rare leigrijze bandje dat ik draag is geen horloge).

3. Onderhoud je basisgewoontes, zodat je daar geen energie aan verliest. De basisgewoontes zijn volgens ons Gretchen (doet die naam u ook aan de Sound of Music denken, of ligt dat aan mijn jeugd?): genoeg slapen, goed eten, bewegen en je huis vrij van rommel houden. Genoeg slapen kan ik heel goed, goed eten is helaas of gelukkig deel van mijn nieuwe gewoonte, bewegen kan ik in mijn tran-sport en mijn huis is door Kondo al rommelvrij. Check check check dus.

4. Zorg voor afbreukrisico. Wat gebeurt er als je niet slaagt? Eén van de coolere ideeën in dit boek is de 'nucleaire optie': als je het doel niet haalt moet je iets verschrikkelijks doen. Als ik mijn streefdoel niet haal over vier maanden, moet ik ? Een groot bord bleu gebakken biefstuk eten?

5. Maak een goede start. Bij Rubin betekent dat vooral 'START NU'. Stel niet uit, wacht niet tot een moment waarop je tijd, energie of wilskracht hebt. Start gewoon nu. En werk met een dag tegelijk. Niet: ik zal voor altijd gezond eten en nooit meer een hele zak chips wegwerken. Wel: vandaag kies ik voor gezond en licht. Gewoon vandaag en nu.

6. Kies voor een schone lei. Het allerbeste werkt een nieuwe gewoonte als je ze koppelt aan een ander nieuw begin. Een nieuwe job heb ik, geen of weinig verplichte feesten en een doodgewone saaie septembermaand voor de boeg. Ideale grond.

7. Onthouding werkt. Als je bepaalde dingen nooit doet zijn ze eenvoudiger te weerstaan dan als je er met mate aan toegeeft. Geen suiker meer kost uiteindelijk veel minder zelfcontrole dan één koekje minder. Altijd fietsen naar school is eenvoudiger vol te houden dan af en toe op een windstille dag.

Het is veel makkelijker om het eerste verlangen te doven, dan om al de verlangens die er op volgen te bevredigen. (La Rochefoucault)

8. Maak het je gemakkelijk om de nieuwe gewoonte vol te houden. Zorg voor spuitwater bij de hand, zet de fruitmand centraal op de keukentafel, neem je zwemtas 's morgens al mee naar het werk.

9. Anticipeer op en minimaliseer verleiding. Denk vooraf na over momenten die moeilijk zullen zijn. Kan ik thuis al wat noten eten voor we naar dat diner bij vrienden vertrekken, zodat ik makkelijker aan de hapjes kan weerstaan? Wat kan ik doen als de verleiding groot is? Een spelletje spelen omdat ik dan te druk bezig ben om te knabbelen, eerder dan een boek lezen met kaasblokjes bij de hand?

10. Geef jezelf krediet voor falen. Als ik één dag 'van de wagen val' is enkel die dag verloren, dan kruip ik de volgende morgen gewoon weer op de kar. Ik hoef niet mijn hele plan van tafel te vegen door één inactieve dag - ik kan mijn goede bewegingsgewoonten gewoon weer oppakken. Klinkt goed!