Stel nooit meer uit!

Ik ben de Koningin van Uitstelland... Zeventien mappen liggen naar mij te blinken, wachtend op een geoefende blik, een evaluerend woord en een coachende pen. En wat doe ik? Surfen. Koken. Thee zetten. Nog eens thee zetten. Een berichtje sturen. De hond buiten laten. Nog eens de hond buiten laten. Weliswaar met een geopende map op tafel en met het juiste Word-sjabloon knipogend op mijn scherm.

Daarom, niet in het minst voor mijzelf, tien bedenkingen over Uitstelgedrag:

1. Schakel alle afleidingen uit.

Stop de telefoon in de koelkast, zet de mailinstellingen op de functie 'niet piepen en geen rode nummertjes weergeven' en leg het kind aan een sonde van games en televisieprogramma's. Misschien helpt het.

2. Nodig eens een Uitsteller uit.

Iemand die, naast of tegenover mij, ook een taak afwerkt die hij al lang uitgesteld heeft. Dat zou helpen. Denk hart onder de riem en gedeelde smart en schop onder de kont. Iemand die een taartje meebrengt, ik wil gerust koffie zetten?

3. Wacht tot de deadline in je nek hijgt.

Helpt altijd, ik spreek uit ervaring. Niet beginnen of traag werken, ah, het teken dat je eigenlijk nog tijd genoeg hebt. Wacht maar, als de tijd echt dringt kom je wel uit je startblokken. Je kan jezelf dan later wijsmaken dat je nu veel sneller en efficiënter hebt gewerkt. Misschien is dat ook waar.

4. Doe eerst iets dat niet mag.

De hele dag in bed een boek lezen. Je verontschuldigen voor een vergadering en in plaats daarvan een wandeling maken. Niet gaan sporten. Midden op een weekdag taart eten. Schuldgevoel zal je deel zijn: heel handig voor het aanpakken van wat moet.

5. Begin met het leukste. 

Ik was zo'n kind dat eerst de groenten op at, om te kunnen eindigen met die heerlijke aardappelpuree met veel saus. Bij het uitstellen werkt dat tegendraads: beginnen met wat ik nog redelijk leuk vind, helpt beter. Dan is de kop er af en ben ik vast begonnen. (zie ook hier hoe een kleine actie kan aanzetten tot een grotere beweging)

6. Bedenk vet goede excuses en doe het niet.

Deze tip probeerde ik zelf nog maar zelden uit. Maar volgens mij werkt hij erg goed. Denk aan excuses die ervoor zorgen dat je het uitgestelde werk niet later nog moet inhalen, genre "ik spreek geen Nederlands" of "mijn huis is afgebrand".

7. Geef jezelf een tijdslimiet.

Een uur werken is makkelijker dan alles afgewerkt hebben. Oké, ik werk nu aan die verslagen tot zes uur. En dan mag ik er onmiddellijk per direct mee ophouden. Juj!

8. Maak er een wedstrijd van. 

Steel schaamteloos technieken van games: geef jezelf een volgend level, een aantal sterren, een beloning. Verbind genoeg uitdaging met genoeg (zelf)waardering: na drie mappen mag ik in bad met een boek! Na vijf mappen mag ik een Martini Bianco! Na acht mappen ga ik een uur naar stomme televisieseries kijken! Juj!

9. Vervang de taak die je niet wil doen door iets anders dat je al lang hebt uitgesteld.

De periode voor een deadline komt er opeens vanalles uit mijn handen dat ik eerder had uitgesteld. Magie! De promo-tekst die al weken wachtte wordt geschreven, de facturen worden gemaakt, de zolder wordt zelfs opgeruimd. Allemaal om niet te moeten doen wat ik eigenlijk moet doen. Niet zo flink, maar pure winst!

10. Begin er gewoon aan.

Lieve deugd, is het zo simpel?

madewithOver-e1418145267868.jpg