SuperLeven

Mijn levensmissie? In twee zinnen samen te vatten:

  • Dat het leven leuk is, dat het leuk is om te leven.
  • Dat ik de beste versie van mijzelf wordt en ‘goed’ kan doen voor anderen en voor de wereld.

Geïnspireerd door Jane McGonigal (van het boek “Reality is broken”) die een game ontwierp voor mensen die van een verwonding of ziekte herstellen: SuperBetter, speel ik een spel rond deze 2 doelen.

IMG_22011-e1441725571527.jpg

Het spel heet ‘SuperLeven‘, het is analoog, en je ontwerpt het op maat in 5 stappen:

1. Creëer een geheime ‘super’identiteit: 

Ik wil een superheldin zijn die een combinatie is van Pippi Langkous, Petemoei en Catwoman.

Pippi Langkous staat voor spelen, en voor in verbinding met de natuur leven. Voor rebels zijn en fantaseren.

Petemoei is wijs, helpt Pinokkio en Assepoes en maakt van gewone dingen wonderbaarlijke. De muizen worden paarden, de pompoen een koets. Ik hou van de verwondering en van ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig.

Catwoman is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, ze pakt moeilijke uitdagingen aan én staat voor balans en flexibiliteit. Mooi trio!

2. Recruteer je ‘bondgenoten': 

Voor het speelse, de verwondering en het fantaseren zijn mijn kinderen de beste bondgenoten die ik mij kan wensen. Veel tijd met hen doorbrengen helpt mij de essentie van leuk leven vast te houden. Want dan mag ik naar hoorspelen luisteren, Harry Potter voorlezen, knutselen, mij verkleden, zingen, en ‘om ter rapst lopen’. Pippi: check.

Bij het aanpakken van moeilijke uitdagingen, en de lat steeds wat hoger leggen neem ik graag mijn collega’s als bondgenoot. Zij laten mij zien waar de volgende ‘levels’ liggen, hoe ik kan groeien en wat mij uitdaagt.  Catwoman: check.

Ik wil ook mijn vrienden en vriendinnen als bondgenoot: door regelmatig met hen in gesprek te gaan kan ik stilstaan bij de balans in mijn leven. Het goed doen voor de mensen, voor mijzelf, voor mijn gezin, voor de wereld: daar zijn zij mijn spiegel voor. Petemoei: check.

3. Vind de ‘slechteriken’. 

– Kapitein Eenzaamheid: als ik te weinig mensen ontmoet verlies ik mijn superheld-kwaliteiten. Dan ga ik teveel kauwen op dezelfde dingen, ga ik twijfelen en ‘hangen’.

– Zwarte Weduwe: omgevingen waarin veel kritiek is en veel geklaagd wordt kan ik beter vermijden. Kijken naar Ter Zake is echt niet goed voor mijn ‘goesting’.

– Dokter Oblomov: staat voor vermijdingsgedrag. Niet naar mijn bankrekening kijken bijvoorbeeld, omdat ik bang ben voor hoe het financieel zit.  Dagenlang de voice mail laten antwoorden, om die ene persoon niet aan de lijn te hebben waartegen ik mijn gedacht niet durf zeggen.

– Ivy de Dienstmeid: teveel ja-zeggen.  Mijn agenda te vol plannen, te veel kilometers met de auto doen, teveel opdrachten en vragen aannemen op te weinig tijd. Waardoor ik echt contact met anderen verlies, en te weinig tijd voor het lichte en speelse overhoudt.

4. Zoek wat je kracht geeft (je kryptonite): 

Een greep uit mijn lange lijst: met de hond wandelen, fietsen, met de kinderen praten, een spel spelen, muziek luisteren, thee drinken met mijn lief, naar de bibliotheek gaan, nieuwe plaatsen verkennen, bellen met collega’s, lezen en slapen.

Hier zijn vooral de kleine dingen van belang: wat kan ik morgen doen dat slechts weinig tijd kost (5 minuten!), gratis is en maximaal impact heeft?

5. Stel je superheld-doelen vast

1. Ik wil werk doen dat ik goed kan en dat mij blij maakt. Zo kan ik meerwaarde betekenen voor anderen én voor mijzelf.

2.  Ik wil genieten van de mensen rond mij en anderen ont-moeten. Ik wil genoeg tijd en aandacht geven aan mijn kinderen, mijn geliefde, mijn vrienden, en al wie ik met mijn werk bereik. Zodat contact waardevol wordt.

3. Ik wil mij duurzaam verplaatsen: met de trein, met de (vouw)fiets. Want dat geeft mij rust, tijd voor mijzelf en energie. En het is goed voor de wereld.

4. Ik wil consuminderen: nieuwe dingen kopen maakt mij slechts kort blij. Ik wil investeren in ervaringen, alleen en met anderen, in plaats van in spullen.

Ha, en SuperBetter heeft ook een SuperApp! Op mijn telefoon geïnstalleerd, een aantal leuke doelen gekozen... en nu game ik mijzelf naar een beter leven!