Tien boeken die je leven veranderen

In de kijker vandaag: dé tien boeken die een bepalende invloed op mijn leven hadden, een bijzonder allegaartje. In volgorde van lezen, zoals ze bij mij binnenkwamen.

IMG_3348
IMG_3348

1. Zen Tarot - Osho

Niet zozeer een boek, maar een stapel kaarten met bijhorend verklarend boekje. Vol wijsheden van Osho uit de zenfilosofie. Wil je meer over Zen weten, wil je het leven van een afstand bekijken en beter begrijpen - dan is dit de ideale hapklare manier. Geen dik boek om te lezen, of tientallen inzichten om te onthouden, maar simpelweg een dik pak kaarten om mee te spelen. Een kaart trekken geeft inzicht in wat er nu is, zowel in je binnenkant als aan de buitenkant. En wil je meer om over na te denken, dan staan er volledige leggingen in het bijhorende boekje - waardoor je alle kanten van een situatie kan bekijken.

Ik gebruik de Zen Tarot zeker wekelijks, in perioden waarin ik het lastig heb zelfs dagelijks. Zen helpt mij om te relativeren en om te zien wat werkelijk van belang is. En vooral wat niet. Voor mij en mijn lief ook een ideale hulp om gesprekken te voeren over 'diepere' lagen van wat we zien en voelen en denken en willen.

secret2
secret2

2. The Secret - Rhonda Byrne

Ik weet het, dit boek wordt al even hemelhoog verguisd als geprezen. En het heeft ook wel iets vies, het idee dat je al wat je maar wil kan bestellen bij het universum. Maar toen ik het las, in 2007, maakte het op mij ontzettend veel indruk. Voor het eerst las ik zwart op wit dat je door je gedachten te veranderen je werkelijkheid kan herscheppen. Iets dat ik nog steeds rotsvast geloof - al komen de bestellingen volgens mij niet van 'het universum', maar uit onszelf. Als we kunnen geloven dat iets mogelijk is, dan zien we de wegen die ons daar naar leiden.

En, niet onbelangrijk, ik deed sindsdien een heleboel geslaagde 'bestellingen'. Ik bestelde en kreeg droog weer op mijn tuinfeest, mijn droomhuis met grote tuin en treindeuren die altijd voor mijn neus stoppen. En iets zo onnozel als een kort leren jasje van maximum 80 euro: waarvoor ik op een ijskoude herfstdag zonder jas thuis vertrok (je moet immers geloven dat je wens uit zal komen) en ogenschijnlijk gewoon naar mijn vergadering ging, tot ik plots een winkeltje zag in het station van Brussel Noord dat ik nooit eerder opmerkte. In de etalage het perfecte bruine leren jasje voor precies tachtig euro. De verkoopster merkte spontaan op toen ik het aanpaste: "C'est fait pour toi" - geef toe, mooier kan het niet.

the-alchemist-e1429908338631
the-alchemist-e1429908338631

3. De alchemist - Paulo Coelho

Dit boek was de start van mijn verlangen om te leven zoals ik dat wil. Mijn eigen weg volgen, niets minder dan mijn roeping zoeken en daarnaar luisteren. Prachtig verhaal, dat vol symboliek laat zien hoe je de tekenen herkent die jou tonen wat jij te doen hebt. Met de nodige spiritualiteit, maar daar ben ik blijkbaar niet vies van.

uitbundige mens
uitbundige mens

4. De uitbundige mens - Kay Redfield Jameson

Over enthousiaste mensen, wilde wereldveranderaars, over drukke beweeglijke kabaalmakers. Een boek dat mij toonde dat ik niet alleen ben. En dat ervoor zorgde dat ik de voordelen zag van mijn ontembare geestdrift. Eindelijk schreef iemand dat mensen die niet rustig, bedachtzaam en ernstig waren, ook waarde konden toevoegen. En het las als een brief aan mij. Beste Maaike, je mag net zo onbesuisd en overactief blijven als je altijd al was.

Het hielp zo hard, meer dan ik hier kan uitleggen. Het deed mij bestaan, na dit boek liet ik mijzelf eindelijk met rust. Juist omdat ik niet meer rustig moest zijn.

IMG_2181
IMG_2181

5. Hallo Tarzan (hoe word je een mannenfluisteraar?) - Gigi Sage & Birgit Engel

Dit boek kocht ik na het lezen onmiddellijk voor mijn vijf beste vriendinnen. Ik speelde zowaar Sinterklaas, door het boek in mooi papier te verpakken en als verrassing bij hen aan de deur te bezorgen.

Wil je bedrevener worden in relaties tussen mannen en vrouwen -en in relaties met iedereen om je heen- dan is dit een absolute aanrader. Ik vergeet nooit meer dat ik enkel kan praten met mijn man als zijn 'licht aan' is (en dus niet als hij moe van zijn werk thuiskomt, of druk bezig is met iets anders dat concentratie vraagt), en hoe ik kan krijgen wat ik wil (door het gewoon te vragen of vertellen, en daarna te laten rusten - vaak komt hij dan later zelf met het idee, vergeten dat ik het eerst voorgesteld had).

IMG_3345
IMG_3345

6. Ontdek je sterke punten - Marcus Buckingham & Donald O. Clifton

Hierin las ik voor het eerst hoe je kan kiezen voor het ontwikkelen van wat je al goed kan. In plaats van je energie stoppen in het bijwerken van waar je niet goed in bent. Het boek beschrijft wat sterke punten zijn en hoe je daarop kan verder bouwen voor een vervullend leven, dat je brengt waar je wil zijn. Voor het eerst hoorde ik hier uit betrouwbare bron dat mijn positieve kijk, mijn verlangen om bezig te zijn met wat goed gaat en met talent, een goed idee was. Hoera daarvoor!

De bijhorende test gaf een top vijf van mijn sterke punten:  Actiegerichtheid (ik doe liever dan dat ik denk), Ideeënvorming (ik bedenk makkelijk honderden nieuwe plannen en ideeën), Verbondenheid (een diep gevoel voor menselijke verbondenheid en universele waarden), Leergierigheid (ik hou van leren, van nieuwe dingen, van starten met nieuwe projecten) en Woo (ik neem makkelijk anderen voor mij in, in een eerste contact). Mijn talenten kennen: het hielp sindsdien in alles en op alle vlak. Als moeder, als partner, als collega, als ondernemer, als leider, als mens. Vertrekken vanuit kracht brengt je zoveel verder dan vertrekken vanuit zwakte.

IMG_2164
IMG_2164

7. Steal like an artist - Austin Kleon

Van Kleon leerde ik dat ik alles mag imiteren, van al mijn helden en voorbeelden. Dat creativiteit en kunst en originaliteit het verbinden is van bestaande ideeën. Dat ik niet moet wachten tot ik weet wat ik wil doen om het te gaan doen. Dit kleine boekje vol inspirerende tekeningetjes en korte verhaaltjes zorgde ervoor dat ik startte met bloggen. Ineens mocht ik schrijven, zomaar proberen en imiteren, en het hoefde niet eens goed te zijn. Hallelujah.

IMG_2189
IMG_2189

8. The Artist's Way - Julia Cameron

Ik weet het, dit boek vernoemde ik hier wellicht al een keer of honderd. Maar het is het waard. Een boek dat opgebouwd is uit twaalf lessen, met bijhorend huiswerk. Om twaalf weken lang te ontwaken, als de creatieve artiest die we allemaal zijn (ja, ook jij). Heerlijk boek, vol met goed zorgen voor jezelf (het wekelijkse kunstenaarsuitstapje, de traktaties en verwennerijen die je aan je innerlijke artiest mag geven), op adem komen en je eigen stem horen (door de dagelijkse ochtendpagina's) en afrekenen met de demonen en monsters uit je verleden (wie zei ook weer tegen jou dat je niet kon zingen, dat je niet creatief was, dat uit jou niets bijzonders zou groeien?).

IMG_2165
IMG_2165

9. Flow - Mihalyi Csikszentmihalyi

De gids over de ultieme menselijke ervaring. Wanneer zijn we op ons best, wat heeft geluk te maken met doorzetten en meesterschap verwerven?

De psycholoog met de meest poëtische en moeilijkst uitspreekbare naam schreef een hoopvol en inspirerend boek over wat het leven werkelijk de moeite waard maakt. Niet altijd eenvoudig om te lezen, maar tegelijk vol duidelijke richtlijnen voor hoe je meer flow in je leven brengt. Of in dat van anderen.

IMG_3343
IMG_3343

10. You can buy happiness (and it's cheap) - Tammy Strobel

Het eerste boek dat ik las over versimpelen, vereenvoudigen, downsizen of hoe je dat noemen wil. Voor mij 'simpelweg' dé oplossing. Dat zou ik gaan doen, in plaats van wachten tot ik voldoende geld had om te stoppen met mijn werk en te beginnen schrijven. Kon ik met minder gaan leven en dus stoppen met werken en dus veel tijd hebben om te schrijven.

Door dit authentieke verhaal pas zag ik wat zo voor de hand ligt: minder uitgeven, minder kopen, minder spullen = meer tijd, energie, geld en rust. Precies wat ik verlang. Ik las Tammy's verhaal anderhalf jaar geleden en keerde mijn leven om: ik stapte uit mijn geliefde ondernemersnetwerk en koos voor een eenvoudiger leven met meer betekenis. Mijn betekenis, mijn eigen abnormale versie van succes. Vrijheid.

En nu, je zag het al aankomen: wat zijn de boeken die jouw leven veranderden? Eeuwige dankbaarheid is je deel als je ze hieronder wil neerpennen: ik hou ontzettend veel van leestips!