Vondsten op Vrijdag: Ouderschap is Saai.

(deze week: De Ideale Vrouw achter De Ondernemer, poëzie en leven van Judith Herzberg, de verveling van ouderschap, en meer...)

1.Ondernemer zoekt ideale vrouw: fijne blog van Celia Ledoux op Charlie: zo herkenbaar! Wat een droom, om de vrouw achter een succesvolle man te mogen zijn. Om je dagen te kunnen vullen met je persoonlijke ontplooiing en wat huishouden en kinderen (maar niet teveel want je hebt hulp, uiteraard)... Of toch maar niet?

2. Marathon-interview met Judith Herzberg. Een luister-interview van drie uur lang, uit twintigtwaalf alweer. Judith heeft een fijne stem om naar te luisteren, ze vertelt mooie dingen over het leven en leest voor uit haar gedichten. Ik haal er deze mooie quote uit:

Mijn werk is niet belangrijk. Belangrijk is meer iets voor andere mensen. Ik zou, denk ik, helemaal niet kunnen iets maken als ik dacht dat het belangrijk moest zijn.

3. Ouderschap en verveling. Sara Tasker blogt goudeerlijk over hoe saai en lastig het zorgen voor je kleine kinderen kan zijn. Waarom hebben we het daar eigenlijk nooit met elkaar over? De eindeloze woensdagnamiddagen met jonge kinderen: het was een begrip bij ons. Hoe onze tijd ellenlang leek te duren, hoe we vol goede moed aan de dag begonnen en dan halverwege onszelf en ons geduld kwijt waren. Het enige wat hielp, was koffie drinken aan de rand van een speeltuin of in elkaars woonkamer. Want die kinderen, hoe gewenst en geliefd ze ook waren, konden ons geen uren boeien...

4. Kan iemand mij vertellen waarom ik zo gefascineerd blijf door dit nummer? Is het omdat Christine zingt dat ze haar make-up doet met mercurochroom (Ja! Dat rode spul dat vroeger op onze knieeën werd gesmeerd na het vallen - in bloemvorm als je geluk had)? Wat een idee!

5. Offline als luxe. Boeiende aflevering van Tegenlicht, waaruit ik vooral meeneem dat we ons gerust mogen afvragen of alle technologische vooruitgang wel zo'n grote vooruitgang is. En of een beetje achteruitgaan soms niet interessant zou kunnen zijn.

5. Elena Ferrante schrijft heerlijke romans. Voor wie nog niets van haar gelezen heeft: start met De geniale vriendin. Ik lees nu "Kwellende liefde". Echt waar: zalig. (Het zou kunnen dat dit vrouwenboeken zijn. Ik weet het niet zo goed. Ik ben niet zo aan dat voorvoegsel 'vrouwen' of 'mannen' bij de dingen. Geef mij maar een echt mensenboek.)

6. Feest. Vanavond vier ik de liefde. Niet omdat er een heel belangrijke mijlpaal bereikt is. Wel omdat feestvieren het leven danken is. Doe je haar los, trek je schoenen uit en ga nu meteen in de plassen spetteren, zegt mijn vriend Osho in zijn tarot.