Vondsten op Vrijdag: verhalen veranderen de wereld.

(deze week: na zes maanden ben ik alles beu, hoe ik dik werd, je mag rusten en meer)

Ik geloof dat een goed verhaal dat goed verteld wordt de wereld kan veranderen. Ik geloof zelfs dat weinig andere dingen dat ooit hebben gekund.

1. "In het leven weet ik dat twee dingen waar zijn: 1. Krokant is beter dan romig. 2. Wat ik nu doe, zal ik over zes maanden helemaal zat zijn." Todd Bryson. Heerlijk schenenschoppend en hoofdschuddend herkenbaar

2. "Hier is hoe ik dik geworden ben. 200-kilo dik." Shaunta Grimes. Pijnlijk eerlijk en meedogenloos inspirerend.

3. "Ik geloof in gaan voor wat je echt wil - opstaan en dingen doen gebeuren. Maar op een bepaald punt is het tijd om te rusten." Amanda Sandlin. Je mag rusten. Ik had het deze week ook nodig om dat te horen. 

4. "Er is een moment in elk gesprek dat één van ons beiden zegt Mijn god, de kinderen - en geen van ons nog kan praten. Dat is het zwarte gat."  Glennon Doyle Melton. Over haar scheiding en hoe zij en haar man elkaar loslaten en dankbaar zijn en vasthouden en samen rouwen. Dit verhaal zit zo dicht bij het mijne.

5. "Ik moet alleen maar een snel overzicht maken van ongeveer elke vrouw die ik ken - een eindeloze slagorde van meestal aantrekkelijke vrouwen die flippen omdat ze dik zijn, plat van boven of omdat ze pierhaar hebben of rare vormen of rimpels of striemen, of omdat ze op een andere manier imperfect zijn wanneer ze bekeken worden door de meedogenloze ogen van de alwetende, vrouw-vernietigende, onbarmhartige schoonheidsgod die belangrijke stukken van ons leven heeft beheerst en soms verdoemd." Cheryl Strayed beantwoordt ingezonden brieven als Dear Sugar. Haar antwoorden zijn zo echt en menselijk, cru en tegelijk zacht. 

 

(Ik vind het niet zo fijn om enkel Engelstalige links te delen. Mijn partner-in-crime Annelies zei gisteren dat dat haar helemaal niet stoort. Door die toestemming heb ik vandaag niet als een gek zitten zoeken naar Vlaamse of Nederlandse bloggers die dit soort rake goudeerlijke verhalen delen. Maar als jij er kent, wil je ze dan naar me mailen? Ik wil ze heel graag lezen én hier laten zien.)