Vondsten op Vrijdag: een kamer voor jezelf.

(deze week: herbeginnen, Wanderland, de zoektocht van de mens naar betekenis, een 'bliss station', Lego en het verschil tussen een baan, een carrière en een roeping.)

  • Wanderland. Not all those who wander are lost. Douglas Firs maakt voor Radio 1 wandelingen met muzikanten en daar dan weer podcasts van. Heel mooi en prachtig en onder-je-huid-kruipend. Ik genoot het meest van wandelen met Roosbeef en Spinvis. Maar dat kan ook aan hun muziek liggen, natuurlijk. Of aan het feit dat ik een boon heb voor Hollanders.
  • Als je niet gelukkig bent in je situatie vandaag, zal je ook niet gelukkig zijn als je morgen alles hebt waar je naar verlangt. Deze man maakt getekende filmpjes van de beste ideeën uit de beste boeken. Wil je uiterst belezen en doordacht overkomen, zonder een boek open te doen? Volg hem. Csikszentmihalyi, Seligman, Tal Ben Shahar, Kahneman: de grote denkers en hun boeken worden simpel uitgelegd, mét tekeningskes. Ik hield van deze: Man's search for meaningnaar het boek van Viktor Frankl.
  • Een eigen kamer. 

     

Je moet een kamer hebben, of een bepaald uur ofzo per dag, waar je niet weet wat in de krant stond die dag, waar je niet weet wie je vrienden zijn, waar je niet weet wat je iemand nog verschuldigd bent, waar je niet weet wat iemand jou nog verschuldigd is. Een plaats waar je simpelweg kan ervaren en uitdrukken wat jij bent, en wat je zou kunnen zijn. Een creatieve broedplaats. In het begin zou het kunnen dat daar niets gebeurt. Maar als je een heilige plek hebt en ze gebruikt, zal er uiteindelijk iets gebeuren. (Joseph Campbell)

Austin Kleon probeert er zoveel mogelijk tijd per dag door te brengen, in zijn Bliss Station. Ik heb er ook één, zo'n broedplek, in de caravan achter in de tuin. Ik word er niet gestoord en al wat er ligt en hangt is door mij gekozen. Een plek om te spelen.

  • Op zoek naar inspiratie en ideeën, voor jouw creatieve projecten of doelen? Haal die doos Lego van de zolder. Bouw. Of lees How to have great ideas, een gids voor creatief denken.

Elk kind is een artiest. De uitdaging is om een artiest te blijven als je opgroeit. (Pablo Picasso)

  • Een baan is wat je doorgaans van negen tot vijf tegen betaling doet. Een carrière is een systeem waarin je geleidelijk hogerop klimt en beloningen worden ingezet om gedrag te optimaliseren. Een roeping is iets wat je per se wilt doen, of je er nu rijk of beroemd mee wordt of niet; het werk is de beloning. Wat heb jij op dit moment: een baan? Een carrière? Of een roeping? Nog een boek als uitsmijter, voor die laatste warme zomeravonden. Op de tweesprong van moeten en willen van Elle Luna. Het leest als een trein, is heel licht geschreven en mooi geïllustreerd en pas op: het zou je in beweging kunnen zetten. De inspiratie voor mijn twee 'In Memoria' vond ik bij haar.
  •