Vondsten op Vrijdag: de Plakfactor.

(deze week: de Plakfactor, 10 minuten mindfulness, hoe zeg je gracieus 'neen' tegen gelijk wie en mens-zijn)

Het was een bewogen week hier. Gelukkig

1. leerde ik in De Plakfactor, van Chip en Dan Heath, waarom sommige ideeën aanslaan en andere niet. Start met de kern van je boodschap. Houd het eenvoudig. Wel wel, vroeg ik mij dus af, wat is de kern van mijn boodschap hier? Content, denk ik. Content op zijn Vlaams- want dat word ik er van. Content op zijn Engels, want dat probeer ik te brengen. Misschien wordt u soms zelfs content* van het lezen. Content content content.

2. zag ik Andy Puddicombe (10 mindful minuten zijn genoeg) nog eens met zijn balletjes uitleggen waarom het helpt als ik de spelletjes van mijn geest als niet-oordelende toeschouwer bekijk. Vooruit dan, Andy, ik zal vaker proberen mindful zijn, speciaal voor jou en je gespierde torso.

Het gaat om meer uitzoomen, de gedachte helder zien, waarnemen dat ze komt en gaat, dat emoties komen en gaan, zonder oordeel, met een aandachtige, ontspannen geest. Het is enkel in het leren observeren van de geest dat we kunnen beginnen de verhalen en patronen loslaten. 

3. las ik bij Alexandra Franzen hoe je gracieus nee zegt tegen gelijk wie. Met vertaalbaar kopieerbaar e-mailrecept: heerlijk!

4. at ik alle rommel waar ik mijn handen op kon leggen. Rommel? Nee, ik bedoel natuurlijk boterhammen met honing, chocoladeparels uit de achterste kast (die eigenlijk voor de chocoladefontein gekocht zijn), chips, taart en geroosterde gezouten amandelen. Niets Whole30. Weinig gezond of evenwichtig - want dat was ik niet en werd ik niet. Gelukkig las ik deze ellenlange Engelse blog over de 7 gewoontes van Hoogst Effectieve Middelmatige Mensen niet.

5. klaagde ik over alles. Alles. Tandpijn. Teveel werk. Moe. Vuil huis. Mensen met zware verhalen. Regen. (Het zijn net mensen, die positief-psychologen!)

Tijd voor chill. En spel! Drrrringend.

 

*Mijn liefste vraagt mij om elke week een Vlaams woord te gebruiken én te verklaren. En omdat hij mijn geklaag zo mild verdroeg, bij deze: "content" is schoon Vlaams voor tevreden.