Word slapend gelukkig.

Slaap is cruciaal voor een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een tekort aan slaap heeft een negatieve invloed op je humeur, je geheugen, je immuunsysteem en je pijngevoeligheid. Slaaptekort zorgt ervoor dat partners vaker ruziemaken. Mensen die te weinig slapen hebben vaker last van uitstelgedrag en verdikken makkelijker.

Mij wil je echt niet tegenkomen als ik een paar dagen te weinig geslapen heb. Zeker niet rond negen uur 's avonds. Elke emotie wordt dan vakkundig opgeblazen, elke kleine irritatie krijgt een buitenproportionele reactie en ieder spoor van mildheid is verdwenen. Ik ben niet leuk als ik moe ben.

Gelukkig slaap ik bijzonder graag. Met plezier ga ik elke avond tegen tienen naar bed, en ik vervloek de dagen dat ik er voor zeven uur (al) uit moet. Een dikke negen uur slaap per nacht vind ik heerlijk. Minder slapen geeft mij niet alleen een slecht humeur, maar ik krijg ook automatisch meer goesting in vet en suiker. En ik heb het de hele dag koud, ook bij 22 graden.

Als ik een paar weken te weinig heb geslapen val ik overal in slaap. Vroeger in het auditorium tijdens de les statistiek. Tegenwoordig op de trein, in de cinema en boven mijn boek. Op die dagen word ik 's ochtends door het alarm uit een diepe slaap gerukt en duurt het zijn tijd (en enkele koppen koffie) voor ik aanspreekbaar ben. Geef mij chronisch te weinig slaap en het leven verliest zijn glans.

En ik dacht altijd dat ik hierin een uitzondering was, één van die mensen die uitzonderlijk veel slaap nodig heeft. Nu blijkt echter -wie bewijs wil luistert naar Russel Foster- dat de meeste mensen in onze tijd veel te weinig slapen. We hebben allemaal wanhopig slaap tekort. De afgelopen eeuw zijn we gemiddeld anderhalf uur tot twee uur minder gaan slapen. We hebben het te druk, we brengen teveel tijd door voor een scherm, we houden onszelf door kunstlicht te lang wakker. We wennen aan vermoeidheid en denken dat we het halen met vier of vijf uur slaap per nacht. En: we denken dat slapen tijdverspilling is. Slapen is onbelangrijk, een luxe. Slapen is voor losers.

Terwijl genoeg slapen een ernstige zaak is. Wie slecht slaapt krijgt last van een slecht beoordelingsvermogen, een slecht geheugen en een verhoogde impulsiviteit. En er zijn nog veel meer nadelen: mensen met slaaptekort gebruiken overdag teveel cafeïne, suiker (als je vijf uur of minder slaapt per nacht heb je 50% kans op zwaarlijvigheid!) en nicotine. 's Avonds zoeken ze hun toevlucht tot alcohol of medicatie om in slaap te kunnen vallen. En de slaap die je van die twee laatste krijgt, blijkt niet goed van kwaliteit: te licht, te verbrokkeld.

Het is uitvoerig onderzocht: uitgeslapen mensen zijn gelukkiger, meer ontspannen en hebben betere sociale relaties. Ze kunnen beter leren en beter verbanden leggen. Ze zijn minder vatbaar voor ziekte (ook voor geestesziekte), houden makkelijker een gezond gewicht en ontwikkelen minder snel verslavingen. 

Ik heb alvast genoeg munitie, om actie te voeren: voor middagdutjes! Tegen te vroeg starten met werken én tegen te laat doorwerken! Voor donkere en koele slaapkamers zonder beeldschermen! Voor in de zetel hangen, ontspannen en niets doen: alles om rust in te bouwen!

En als ik ruzie begin te maken, stuur ik mijzelf naar bed. Zonder eten, dat werkt nog beter voor de lijn!

(Toemaatje: als je vroeger gaat slapen, slaap dan vooral naakt. Ik getuig van de voordelen!)