Maaike

Positieve Psychologie van alledag

  • Blog
  • Over mij
  • Zoek
46682050-655d-4742-bf59-adca863fb076.png

Zero wasting my time away.

November 08, 2018 by Maaike Verstraete in het nieuwe antwoord

Zal ik hier eens even een heel andere toer opgaan?

Die van hoe we goed voor onze planeet kunnen zorgen?

Goed dan, omdat je het zo lief vraagt.

Maar eerst graag aandacht voor deze dienstmededeling:

Het ergste dat we vandaag voor het milieu kunnen doen, is er een moddergevecht van maken, en elkaar beoordelen op duurzaamheid.

Want als ik vegetarisch eet, wil ik daarmee niet beweren dat jij dat ook moet doen.

En als jij geen auto bezit, maar ik heb er twee, dan ben ik geen slechter mens.

Misschien ga ik juist minder met het vliegtuig op vakantie of heb ik zonnepanelen op mijn dak.

Anderzijds heb ik dan weer drie kinderen én een hond (de voetafdruk!).

Maar ik produceer misschien minder afval en ik gebruik minder verpakkingen.

Tja.

Om te vermijden dat niemand hier straks nog een voet kan verzetten zonder afgerekend te worden op wat hij wel of niet voor het milieu doet, is het misschien beter dat we elk voor onze eigen deur vegen.

Ik ben er sterk van overtuigd dat we duurzaam moeten leven op manieren die we óók comfortabel of cool vinden.

Want volgens mij werkt veranderen vanuit angst heel slecht, en is jezelf in het wilde weg vanalles ontzeggen weinig duurzaam.

Duurzaam in die laatste zin bedoel ik dan als: dat hou je niet lang vol. Ik kan wel even zonder boeken, maar niet erg lang (een paar uur, zeg maar). En ik slaag er niet in mijn leeshonger en leergierigheid te stillen met enkel de bibliotheek en mijn ruilboekenkast. Dus heb ik ook een e-reader. En soms zelfs een papieren boek. Dat soms zelfs met zo’n vervuilend busje thuis wordt geleverd (de horror!).

En ik probeerde ooit een jaar zonder auto te leven, maar daardoor miste ik wel erg veel cruciale dingen - voor mij cruciaal, zoals ‘s avonds met vriendinnen afspreken of verse groenten bij de boer halen of naar musea gaan. Ik beweer nu dus dat ik te ver van de stad af woon om comfortabel op de fiets en het openbaar vervoer te leven (lees: als het veel moeite kost -donker, koud, ver fietsen, lang op de bus wachten- blijf ik blijkbaar liever thuis).

Zelf uitgeprobeerd. Zelf weer verworpen.

Maar vegetarisch eten, dichtbij op vakantie gaan, weinig energie verbruiken, water sparen en consuminderen - kijk, dat vind ik dan weer eenvoudig en zelfs uitdagend.

Makkelijk en leuk. Net als zero-wasten.

Ik kick erop om met mijn herbruikbare groenten-netjes aan de kassa te staan. Ik vind mijn haar na het wassen met zo’n shampoo-blok juist mooier dan vroeger. En de rijst ziet er prachtig uit in zo’n glazen bewaarpot. Zeg nu zelf.


Tips & Tricks voor Nul-Afval?Tuurlijk, na al mijn geëxperimenteer wil ik graag wat gouden raad delen:

  • De makkelijkste plaatsen om te beginnen met afvalarm leven zijn de keuken en de badkamer.

  • En alles begint met minder afval in huis halen. Dat spreekt.

  • Dit is de volgorde van kiezen:

    REFUSE (weiger freebies in je supermarkt, weiger plastic zakjes, weiger rietjes, koop zonder of met zo weinig mogelijk verpakking)

    REDUCE (koop minder, repareer wat je hebt, doe langer met wat al geproduceerd is)

    REUSE (geef door, leen uit, hergebruik)

    ROT (composteer)

    RECYCLE (recycleer en kies voor recycleerbare materialen)

    Ja, recycleren staat pas op het eind - want ook bij dat proces wordt veel energie gebruikt (in het ophalen, verwerken en nieuw leven inblazen). Het vermijden van afval (refuse) is altijd de krachtigste stap.

  • Het begint dus bij je aankopen. Kies voor losse groenten en fruit, voor droge voeding zonder of met zo weinig mogelijk verpakking. Je komt al een heel eind met linnen tassen, glazen potten en groenten-netjes. En je komt nog verder met ouderwetse handzeep (helemaal wég als ze gebruikt is - magisch!), een vast blok shampoo, een vast blok scheerzeep, herbruikbare ontschminkwatjes, stoffen zakdoeken, een hervulbare koffiebeker,…

  • Weigeren, dat kan je ook met alle papier doen dat voor jou gedrukt wordt. Een simpele mail naar de verantwoordelijke uitgever (dag, ik probeer afval te vermijden en krijg dus liever geen papieren post. Wil je mijn adres uit jullie bestand verwijderen? Dank) en je brievenbus is niet meer afgeladen vol. Je kan je documenten bovendien altijd op mail laten komen, als dat nodig is. Ohja, en die sticker van ‘geen reclamedrukwerk aub’ op je bus plakken natuurlijk.

  • Ik doe mijn afvalarme of afvalloze boodschappen online bij Johan van Zonder Meer of in de stenen winkel van Ohne. Of bij de boer hier in de buurt. Of op de markt. En zelfs gewoon in de versafdeling van de supermarkt.

  • Ik kan hier nog wel een eind doorgaan, maar lees anders gewoon HAAR BOEK, en probeer het uit. Of luister naar DEZE DAMES, zij probeerden het al uit. En denk erom, het is gewoon een leuke uitdaging. Een spelletje. Dat je niet moet winnen, je hoeft het zelfs niet vol te houden.

November 08, 2018 /Maaike Verstraete
andersleven
het nieuwe antwoord
  • Newer
  • Older

 
 

Laatste blogposts

Featured
Liefde is een taal.
Feb 14, 2019
Liefde is een taal.
Feb 14, 2019
Feb 14, 2019
Nieuw jasje.
Feb 13, 2019
Nieuw jasje.
Feb 13, 2019
Feb 13, 2019
Feb 11, 2019
Rust.
Feb 11, 2019
Feb 11, 2019
Expres.
Feb 8, 2019
Expres.
Feb 8, 2019
Feb 8, 2019
Groot spel spelen.
Feb 6, 2019
Groot spel spelen.
Feb 6, 2019
Feb 6, 2019

Krijg elk blogbericht in je mailbox

Welkom! Je ontvangt een mail om je inschrijving te bevestigen.

Er ging iets mis. Probeer het nog eens...

We sturen geen spam. Je kan altijd uitschrijven. We geven geen adressen door.