Zes Intenties voor TwintigZestien

Er is iets ontzettend magisch aan dingen opschrijven. Woorden. Dromen. Intenties. En een intentie die ik hier publiek neerschrijf heeft voor de helft aan kracht gewonnen, alleen al door het schrijven en delen.

Absoluut een goed recept voor effectieve verandering wat mij betreft: zorg voor verwachtingen en maak het bekend. Zoals met die e-cursus: begin juli zocht ik proefkonijnen en beloofde hen elke week inhoud te bezorgen. Dat zorgde ervoor, na maanden van uitstel, dat ik die cursus ook effectief schreef. Toen ik vorig jaar 365 dagen niets nieuws wilde kopen, schreef ik er hier over en hield het toch zo'n zeven maanden vol. Een podcast maken, dat leek mij echt cool, dus ik beloofde hem als deel van de Lifecrafting-cursus. En maakte er dus inderdaad één.

De conclusie van mijn klein waarderend onderzoek is dus dat een verandering werkt als iemand er zit op te wachten of iemand mij in de gaten houdt. Ik spreek uiteraard voor mijzelf, misschien werkt dat bij pakweg u wel helemaal anders. Daarom, hier, vandaag: mijn veranderingswensen open en bloot. Zes intenties voor twintigzestien: komt dat zien!

  1. Nog minder spullen. Ik deed al een Marie Kondo'tje begin vorig jaar, maar nog steeds word ik jaloers van huizen als dit. Waarom? Omdat de essentie meer aandacht krijgt als al het overbodige weg is. En de volgende stap wil ik al spelend zetten: in januari met de 30 dagen "declutter"-challenge. De regels zijn simpel: op dag 1 doe je één ding weg, op dag 2 twee dingen, en elke dag eentje meer, tot je op dag 30 dertig dingen weggeeft of weggooit. Op het einde van de maand ben je zo maar liefst 465 dingen lichter, ideaal!
  2. Een Master in de Applied Positive Psychology gaan studeren. In Cambridge. Een oude droom waar ik dit jaar graag handen en voeten aan wil geven. Concreet doel: sparen voor het inschrijvingsgeld en een aanvraag doen voor een start in september. Hoe cool is dat!
  3. Meer leven met nieuwsgierigheid en dankbaarheid. Nieuwsgierigheid helpt mij om open te zijn, om echt te luisteren, om andermans licht aan te steken. En dankbaarheid laat mij zien hoeveel vertrouwen ik krijg, hoeveel kansen, hoeveel liefde en vriendschap. Hoe dankbaarder ik word, hoe meer ik heb om dankbaar voor te zijn, lijkt het. Alweer, hoe cool is dat!
  4. Elke dag mijn ochtendritueel. Of doe maar zeker vijf dagen per week. Want de dag zo starten is heerlijk en zinvol en zorgt voor zoveel meer 'zen' in mijn dagen. De wens die daarbij hoort: ik wil vaker mijn intuïtie volgen. En dat is waar mijn miraculeuze ochtend bij helpt: door kort te mediteren, door de ochtendpagina's, door te leven vanuit mijn kern-verlangde gevoelens, mag mijn buikgevoel vaker spreken.
  5. Schrijven. Een boek schrijven, of durven ervaren dat een boek schrijven nu niet past, en dat dat ook oké is. Blijven schrijven om het schrijven zelf. Of daar nu een boek van komt, een e-cursus of een hoop blogs. Allemaal helemaal goed.
  6. Deze intentie is de belangrijkste en daarom ook de laatste: ik wil leven vanuit Regel Nummer Zes van Benjamin Zander. Benieuwd wat die is? Dan zal je dit filmpje moeten uitkijken: de korte versie, of de volledige versie. Wees gerust, het is een geweldig en transformerend en inspirerend en grappig stuk.

Zo, vanaf nu zijn jullie dus mijn kring. Mijn essentieel ingrediënt voor geslaagde verandering.