9fbb74ca-507c-4abd-a666-5e6736c09f52.png

Dag, ik ben Maaike Verstraete. Positivoloog.

Ik wil de wereld veranderen door de inzichten en instrumenten uit de positieve psychologie te verspreiden.

Omdat ik geloof dat we kunnen leren hoe we ons beste leven kunnen leiden.

Binnen onze externe en interne mogelijkheden, kunnen we meer tevredenheid voelen, meer betekenis vinden en onze dromen dichterbij brengen.

Zonder goeroe, zonder tovenarij: gewoon door het zorgvuldig bestuderen en imiteren van ‘de mens op zijn best’.

Ik geloof dat vertrekken vanuit kracht ons verder brengt dan focussen op zwakte.

En ik geloof in het potentieel van ieder mens, in de kracht van sterke relaties en in de transformatieve kracht van lastige ervaringen.

Wat kan ik voor je doen?


Online cursussen

Positieve psychologie is mijn passie. Mijn dada. Mijn speeltuin.

Ik maak er online cursussen over.

Voor mensenfluisteraars (ja, jij daar: coach, psycholoog, therapeut, juf of meester, leider of consultant - jij die anderen helpt groeien of veranderen) is er de opleiding “Positivologie”. Vier weken, online, de basis onder de knie krijgen: we starten opnieuw op 4 mei 2019.

Voor iedereen. Gewoon voor iedereen dus - is er Klontje, een introductiecursus in de Positieve Psychologie. Dertig dagen lang elke dag een stukje inhoud of een oefening om meer betekenis, meer tevredenheid en meer verbondenheid in je leven te brengen.

Mijn waarom

Ik wil een alternatief bieden voor de focus op problemen. Ik wil bijdragen aan een nieuw antwoord op mensenvragen - een antwoord dat vertrekt vanuit kracht. Omdat ik geloof dat we daarmee veel verder komen dan vanuit tekort en zwakte.

Niet omdat wat lastig is, geen plaats moet krijgen. Wél omdat kijken naar wat (ook altijd een beetje) goed gaat - energie geeft, verbondenheid vergroot en motivatie versterkt.

Ik ben van doen en van voelen.

Van het consequent waarderen van al wat er is.

Van kleine interventies met groot effect.

En ik ben vooral van licht.

Ik was jarenlang beurtelings klinisch psychologe, leidinggevende, organisatie-adviseur, docente en coach. En in al die rollen voelde ik hoe hard ik zelf én mijn cliënten nood hadden aan hoop, optimisme, liefde, plezier en aanmoediging. Ook -en misschien zelfs juist- daar waar zwaarte en donkerte is.

 
licht krak.png
 

Wat is positieve psychologie?

Er is de laatste honderd jaar heel veel gebeurd op het vlak van psychische gezondheid - er is veel meer geweten en veel meer mogelijk: we kunnen cliënten met onder andere angst, depressie, trauma, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving veel effectiever en veel vaker écht helpen. En dat is schitterend. 

Maar

  1. Er was en is een overdreven focus op problemen en op wat 'mis' is aan mensen, in de psychologie en de hulpverlening

  2. Er is een scheefgetrokken nadruk op het wegwerken van tekorten en het voldoen aan een externe norm (het competentiemanagement) in het onderwijs en op de werkvloer

  3. Hulpverleners, leidinggevenden, leerkrachten, opvoeders en andere mensenfluisteraars krijgen zelf last van die eenzijdige aandacht voor moeilijkheden. Dat maakt hen gevoelig voor demotivatie, burn-out en cynisme.

  4. De zelfhulp als genre is immens populair: mensen zijn op zoek naar geluk en betekenis. Maar wat er wordt gedeeld en geleerd is vaak te weinig onderzocht, weinig onderbouwd en niet voldoende veralgemeenbaar. We hebben de levenskunst teveel uit handen gegeven aan goeroes en verkopers. 

  5. De groep 'gewone' mensen loopt het risico om naar de negatieve kant van de curve te zakken, door de aandacht voor problemen die juist zorgen creëert - help, ik ben gescheiden en dat is slecht voor mijn kinderen - help, mijn zoon is drukker dan anderen en daar is medicatie voor nodig - help, ik ben triest/bang/zenuwachtig en die emoties zijn beangstigend want het zijn misschien voorboden van een depressie/angsstoornis/burn-out...

  6. Het positieve wordt gezien als wazig, soft en niet efficiënt. Door de pied-de-stal waar we wetenschappelijke objectiviteit op hebben gezet, zijn we de liefde en de verwondering voor het leven verloren.

  7. Nooit eerder had de Westerse mens zoveel welvaart, zoveel veiligheid en zoveel mogelijkheden. Maar onze invulling van geluk (goede prestaties, een carrière, financiële welvaart)  en van betekenisvol leven (je eigen noden opzij zetten voor die van anderen) is gebrekkig en laat ons verweesd achter.

Er is een ander antwoord nodig. Een stevig opgebouwd antwoord over hoe optimaal menselijk functioneren eruit kan zien - én hoe die bevindingen vertaald kunnen worden in instrumenten en acties.  

Positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van de positieve elementen in het leven van mensen, zoals geluk, welbevinden, flow, positieve relaties en talent. De 'klassieke' psychologie heeft vooral de nadruk gelegd op de tekorten van mensen, eerder dan op hun potentieel. Positieve psychologie richt zich vooral op de mogelijkheden. Niet op het oplossen van problemen, maar wel op het onderzoeken van wat het leven de moeite waard maakt.

Positieve psychologie is niet bezig met een transformatie van bijvoorbeeld -5 naar 0 (daar hebben we al een sterke klinische psychologie voor) maar met hoe we van een 4 een 8 kunnen maken.

 
hart.png
 

Wat kan jij daar mee doen?

Je voordeel. Uiteraard.

Positieve psychologie kan jou helpen om meer in je eigen kracht te staan. Je talenten te kennen en ze bewuster te benutten. Te weten wat jouw zelfgekozen betekenis in dit leven is - en je leven daar rond vorm te geven.

Positieve psychologie kan jou ook laten zien waar mensen behoefte aan hebben, wat de basis van menselijke genialiteit en topprestaties is, wanneer iemand op zijn best is. Wat de sleutels van geslaagde verandering zijn, en hoe we anderzijds meer kunnen genieten van wat er nu al is.

En positieve psychologie kan jou handvaten geven om dit alles ook voor anderen meer werkelijkheid te maken.


Nieuwsgierig?

Ben je een mensenfluisteraar? Abonneer je op mijn tweewekelijkse nieuwsbrief en krijg gratis het e-book “Positivologie in Actie”.

Ben je een gewone sterveling? Download nu mijn gratis e-book “Gereedschap voor het Goede Leven”, met tien oefeningen om vandaag nog meer positivologie in je leven te brengen.

 
9ac8af5d-7805-4c58-a12f-4e39df01d30b.png
 

Wat ik doe als ik niet aan het positivologen ben?

Moederen. Wandelen. Schrijven. Lezen.

Lachen.

Met man en hond rondtrekken in onze campervan. Mediteren. Introverten.

En nog een beetje moederen.